Miercuri, 20 martie, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, a fost prezentată de DR.LUCIAN BLĂGUȚIU, INSPECTOR ȘEF SERVICIUL CONTROL ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ – DSP SIBIU, Situația infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare cu paturi din județul Sibiu perioada 2016-2018.
*Supravegherea infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare este reglementată prin Ord. MS 1101/2016 și reprezintă o preocupare constantă a Controlului în Sănătate Publică din județul Sibiu.
Infecţiile asociate actului medical reprezintă o problemă de sănătate care este în responsabilitatea mai multor grupuri ce interacţionează în spital şi în afara lui, schimbându-se în timp rolurile (medici, asistente, alt personal sanitar, vizitatori etc). Procesul epidemiologic nu poate fi declanșat în absența unei surse infecțioase; ulterior, infecția urmează moduri de transmitere predictibile pentru răspândirea în spital. Infecția poate proveni din mediul exterior : o sursă de apă contaminată, vizitatorii, pacienții bolnavi sau purtători, personalul medical. Speciile patogene se pot răspândi cel mai adesea, de la un pacient la altul, prin intermediul mâinilor murdare sau prin instrumentar medical, lenjerie etc, sau în alte cazuri pe calea aeriană, în această situație agentul infecțios fiind răspândit prin tuse sau strănut. De menționat faptul că orice intervenție chirurgicală ce induce un stres considerabil pentru un organism bolnav poate contribui la creșterea susceptibilității în fața infecțiilor nosocomiale.
Sursele medicale susțin că un rol aparte îl au infecţiile încrucişate (care sunt infecții transmise de la un pacient la altul) cu o pondere considerabilă în rândul infecţiilor nosocomiale. Un control al acestora se face prin igienizarea corectă a mâinilor (cu apă, sșpun, dezinfectant cutanat) și utilizarea corectă a agenților de spălare a mâinilor care conțin substanțe antiseptice înainte și după fiecare examinare clinică a unui pacient. Activitatea de prevenire a IAAM este una complexă care presupune realizarea unor compartimente speciale de monitorizare, prelucrarea statistică a datelor, comunicarea rezultatelor obţinute managerilor de spitale şi elaborarea unor planuri de activitate care să permită ţinerea lor sub control. În acest sens, în urma datelor obţinute şi a planului de control şi autocontrol e necesară achiziţionarea de materiale specifice acestei activităţi : substanţe de curăţenie, biocide, mănuşi, halate, botoşei etc., astfel încât să existe o continuitate în asigurarea materialelor necesare. O activitate importantă este ceea legată de instruirea/reinstruirea continuă a întregului personal din spital, un proces de pregătire continuă care urmăreşte stabilirea atribuţiilor profesionale legate de IAAM începând de la infirmiere până la medicii şefi de secţie și echipa managerială a spitalului.
Iată, însă situația în cifre la SCJU Sibiu:
În 2016 au fost programate și efectuate : – 51 de probe privind controlul microbiologic al personalului – 1.844 probe privind controlul microbiologic al mediului spitalicesc – 385 de probe de control al sterilităţii – 117 probe ale apei sterile – 207 probe de control al sterilizării.
În anul 2017 au fost efectuate : – 11 probe privind controlul microbiologic al personalului – 1.330 probe de aeromicrofloră – 730 probe de pe suprafeţe – 384 probe de sterilităţi – 147 probe de apă sterilă, 1975 probe de control al sterilizării
În anul 2018 au fost efectuate : – 12 probe privind controlul microbiologic al personalului, – 742 probe de aeromicrofloră, 249 probe de suprafețe, – 128 probe apă sterilă, – 1362 probe de control al sterilizării
SCJU Sibiu în 2016 a raportat un nr. de 292 IAAM (infecții asociate asistenței medicale) la un nr total de 36.975 pacienţi externaţi, ceea ce reprezintă 0,79%, din care majoritate fiind infecţii postoperatorii, urinare, etc. În 2017, la un nr. de 36.500 pacienţi externaţi, a fost raportat un nr de 394 adică 1,8%.
Potrivit docmentelor oficiale, pe parcursul anului 2018, la un nr. total de 39.172 pacienți au fost depistate 422 IAAM, ceea ce înseamnă o incidenţă de 1,08%.
În ceea ce privește Spitalul de Pediatrie, este de precizat că, la finalul anului 2018, la un număr de 8.681 de pacienţi externaţi au fost declarate 51 de IAAM reprezentând o incidenţă de 0,59 %. După etiologie, cele mai multe cazuri au fost infecții cu rotavirus, virus rujeolic, adenovirus, alte etiologii virale și infecții bacteriene (Klebsiella, Pseudomonas, Stafilococ).