marți, 10 decembrie 2024
2.4 C
Sibiu

Începe Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc. Din rânduielile bisericeşti ştim că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, dar când aceasta dată cade miercurea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul Naşterii Domnului se încheie pe 24 decembrie şi durează 40 de zile.

Acest timp al tradiţiilor şi obiceiurilor străbune ne aminteşte de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creştinii postind, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat şi născut din Fecioara Maria şi să se bucure cu luare-aminte de lumina sfintelor sărbători.

Postul Crăciunului  este prilej de magie pentru fetele nemăritate, care încă nu şi-au găsit ursitul. Acestea trebuie să adune câte o surcină în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare, pe care apoi le vor pune pe masă pentru ca, seara, venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta.

– din bătrâni se ştie că după Lăsatul Secului, oalele în casă se aşează cu gura în jos, pentru a alunga paguba sau boala.

– În unele zone, există obiceiul “bătutul pernelor”: fetele nemăritate încearcă astfel să-şi îmblânzească soarta şi să-şi găsească peţitori. Este o vreme şi a prezicerilor: dacă pieptul găinii fripte pentru masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă este lipsit de grăsime, vine iarnă blândă şi o vară rodnică.

– Unul dintre obiceiurile din perioada postului este şi astăzi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.

– Pe 21 noiembrie, la praznicul « Intrării în Biserică a Maicii Domnului », se spune că ”se deschide cerul, vorbesc vitele, le aud cei neprihăniţi”. Dacă în această zi este senin, soare, se spune că vara va fi secetoasă, iar dacă ninge, iarna va fi grea. Se dă de pomană pentru cei înnecaţi şi cei care au murit fără lumină şi se arde câte o lumânare şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi deoarece ”încep să lucreze fermecătoarele”, după cum aflăm de la prof univ dr Ioan Viorel Boldureanu, (cadetra de Etnologie şi Folclor a Universităţii de Vest Timişoara).

– Un alt moment important al postului este ziua de 29 noiembrie, în ajunul Sfântului Andrei sau ”Noaptea strigoilor”. Atunci se ung uşile, ferestrele cu usturoi contra strigoilor şi se apără vitele cu mac şi sare, nu se mătură de teama lupilor şi se fac ”vrăji de aflarea ursitei, de noroc, de dragoste”. Se spune că dacă este lună plină şi cer senin iarna va fi călduroasă iar dacă sunt nori, zăpadă sau ploaie zăpezile vor fi mari.

– Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, se mănâncă bucate cu usturoi, nu se piaptănă, nu se pronunţă numele lupului, nu se împrumută din casă, fetele fac vrăji de dragoste, se fac vrăji de întors pentru obiectele furate, pierdute, se pune o grenguţă de măr în apă iar dacă aceasta înfloreşte de Sfântul Vasile anul viitor va fi roditor.

– Conform sursei citate, pe 4 decembrie, de Sfânta Varvara, nu se lucrează în mină, nu se folosesc lucruri negre ca să nu facă grânele tăciune, femeile nu ţes, nu cos, nu opăresc rufe ca să nu se taie şi să nu se îmbolnăvească copiii, nu se mănâncă porumb copt, fasole şi dovleac ca să nu se facă bube, copiilor li se fac cruci pe frunte şi mâini cu miere şi dovleac să-i apere de vărsat, se fac azime cu miere care se dau de pomană, se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă şi se spune că, dacă înfloresc până la Florii, va fi an mănos.

– Pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, considerat protector al copiilor, femeilor şi corăbierilor, apărător de rele şi făcător de minuni, se spune că dacă nu a nins va fi iarna grea şi lungă. În satele Mărginimii Sibiului, copiii primesc încălţări noi şi câte-un boţ de brânză nouă, (să nu le treacă foamea pe dinainte, să nu le spulbere bucuria) şi tot acum se formează Ceata Junilor care îşi caută gazdă şi începe repetarea colinzilor pentru Crăciun.

– Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli, aduce noroc. Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, se începe orice lucru pentru a avea spor la el peste an, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.

E, acum, vremea când Mărginimea Sibiului „înfloreşte” de sub zăpezi şi ger: colţul de rai în care lumea satului- arhaică şi tihnită aminteşte de versul lui Blaga şi de tradiţiile dintr-un început de lume. Cu obiceiuri şi cântece vechi, din inima ţăranilor dichisiţi în straiul moştenit din buni- străbuni.

La ceas de iarnă, mărginenii or fi băgat de mult oile în stâni şi or fi poposit la vatra cu foc, alături de copii şi de muierile lor. Se pregătesc de odihnă şi de binecuvântarea sărbătorilor al căror grai se-nmoaie în colinzi. Se fac cetele şi bucatele, se pun la cale feciorii la colindat.
Şi pe când… noiembrie va fi şi ultima filă din calendar, făcând cuib lui decembrie nins în inimile ţăranilor şi-n uliţa troienită cu oameni de zăpadă, va curge lin vremea către sărbători. Postul Crăciunului e deja în toi, de ceva vreme mărginenii se-nfruptă doar cu bucate fără frupt şi se pregătesc de Sfinte Sărbători. În biserici, pline „ochi”, se cântă deja un soi de colinde care vestesc Naşterea Mântuitorului iar obiceiurile- unice şi fermecătoare- pun pecete zilelor magice. La fel ca odinioară.
La drept vorbind, aşa cum aflăm de pe site-ul România Turistică, poate vă va veni greu să credeţi, dar pregătirile pentru sărbătorile de iarnă încep în Mărginime mult mai repede, cam pe la vremea când strugurii zemoşi sunt storşi şi transformaţi în licoare pentru… zei, dar şi pentru bunii gospodari. În preajma zilei de 25 octombrie, feciorii de prin sate, care formează aşa numita „bute a junilor”, se adună pentru a-l alege pe cel care le va fi gazdă pentru întreaga perioadă a sărbătorilor, perioadă caracterizată de colindat şi de şezători tematice, specifice acestui sezon. A doua zi se începe „adunatul vinului”, ceremonial care constă în adunarea de vin, din cel mai aromat şi mai bun, de la oamenii de vază ai satului. Ceremonialul se desfăşoară în timp ce junii cântă melodii săltăreţe de joc. Primul care va dărui vin junilor este tatăl fruntaşului buţii; acesta măsoară patru vedre de vin pe care-l toarnă apoi în butea din car. Aşa se procedează până în momentul în care butea este plină, iar alaiul se îndreaptă spre gazdă. Aici, butea este ceruită şi dusă în pivniţă, unde va sta nederanjată până în 24 decembrie, după ce flăcăii se întorc de la colindat.
Între timp, ciobanii, la sălaş de iarnă se vor porni să pregătească brânză bună să umple butoaiele şi cămările, iar la zi de împărtăşanie să aibă ce împărţi. 

 

Zilele de dezlegare la pește

În post, zilele cu dezlegare la peşte sunt : 21 noiembrie (când se sărbătoreşte Intrarea în biserică a Maicii Domnului), 23 noiembrie (sărbătoarea Sfântului cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii), 24 noiembrie (Duminica a 30-a după Rusalii), 25 noiembrie (Sfânta Mare Mucenică Ecaterina, Sfântul Mare Mucenic Mercurie), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României), 1 decembrie (duminica a 15-a după Rusalii), 3 decembrie (Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani),  5 decembrie (Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit, Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Atonitul), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei), Sâmbătă, 7 decembrie (Sfânta Mucenică Filofteia de la Curtea de Argeş), 8 decembrie (Duminica a 27-a după Rusalii), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Sfântul Mucenic Sinet, Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului), 14 decembrie (Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie), 15 decembrie (Duminica a 28-a după Rusalii).

Cum e datul din bătrâni, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, este zi de post negru.

Aşadar, primiţi cu inima deshisă postul şi gustul său ce-aduce închinare Naşterii Domnului.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Shopping City Sibiu sărbătorește magia Crăciunului cu surprize pentru toți vizitatorii

Shopping City Sibiu a fost decorat de sărbători și...

Se ridică noul Hotel de Gheață de la Bâlea Lac, atracție turistică unică pentru România

De câteva zile, în căldarea glaciară a lacului Bâlea...

Sibiul a fost premiat! Motivul, unul de impact pentru viața comunității!

MERITAT! Sibiul, premiat pentru excelență în domeniul mobilității urbane...

Veste de ultim moment: Medic nou în Laboratorul de Analize medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu

Medicul Carmen Șabliovschi s-a alăturat colectivului medical din cadrul...

Alte articole

Titlurile de stat Tezaur vor continua și în luna cadourilor cu dobânzi de până la 7,60%

Românii pot investi, începând de azi, 9 decembrie, în...

Concertul de Crăciun al Corului Bach din Sibiu

Duminică, 15 decembrie, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu și Corul...

Sărbătoarea multiculturalității la Filarmonica Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu celebrează Ziua Minorităților Naționale din...

Una dintre cele mai frumoase gradinițe dintr-un sat de la noi, inaugurată la Valchid

La finele săptămânii trecute, Moș Nicolae a adus un...

O săptămână într-un dans, la Muzeul ASTRA! Începe mâine!

10 decembrie 2024 Interval orar: 14.00 – 16.00 Locație: Pavilionul Muzeal...

„Marele Final” la ESTE Filmul de Miercuri

ESTE Filmul de Miercuri prezintă „Marele Final”, regia Matthias...

Veste minunată pentru rășinăreni!

Cei peste 5000 de locuitori ai comunei Rășinari vor...

Din aceeași categorie

Categorii populare