Nu o dată v-am adus argumente ce susţin „cu vârf şi îndesat” faptul că sibiul a fost şi rămâne un muzeu viu, aproape fiecare casă, clădire, fiecare loc având istoria sa, demnă de a deschide paginile trecutului.
Acum, vă propun un popas pe str Turnului, unde dăinuie o clădire construită la 1747.
Clădirea este formată din parter şi etaj, prezintă zece ferestre la etaj (cu tâmplărie tradiţională) şi nouă la parter. Acoperişul este înalt, în două ape, cu coama paralelă cu strada, cu lucarne ochi pe două registre şi coşuri în parte baroce. Gangul şi încă o încăpere de la parter sunt boltite semicilindric cu penetraţii.
Ştiaţi că?…
Această construcţie a fost, la origini… închisoare şi a funcţionat ca astfel până la finalizarea clădirii din spatele la Tribunal (Bd. Victoriei).
În 1790 se numea „Casa Muncii” deoarece condamnaţii erau aduşi aici pentru a munci.
aşa cum aflăm de pe site-ul primăriei Sibiu, după 1911, clădirea a avut numeroase destinaţii, cum ar fi: Creşa Societăţii pentru Protecţia Copilului, sediul Sindicatelor Unitare precum şi a Blocului muncitoresc ţărănesc şi a Ligii drepturilor omului;
Tot aici avea sediul Clubul Sportiv Muncitoresc, iar în 1924 s-a constituit aici organizaţia judeţeană a UTC;
În anii ‘80 funcţiona o fabrică de mobilă.
Alte închisori…
Aşa cum arată mărturiile vremii, timp de patru secole (1545 -1948), şi Casa Altemberger din Sibiu a găzduit, deopotrivă, Primăria oraşului, dar şi închisoarea locală- în spaţiile din subsol. Aici erau întemniţaţi, ca într-un soi de „arest preventiv”, răufăcători, vrăjitoare, femei adulterine, ţărani dar şi nobili care încălcau legea. Execuţiile aveau loc în Piaţa Mare.
Aşa cum aflăm de la istoricul Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, o altă închisoare era localizată în subsolul Curții de Fier, actualul magazin Billa de pe strada Avram Iancu colţ cu Piaţa Mare, unde astăzi este restaurantul Crama Sibiană.
La lucrările de restaurare a spaţiului, arheologii şi arhitecţii au scos la iveală inclusiv inscripţiile realizate cu fumul de ceară de către cei arestaţi vreme de două secole. Închisoarea a încetat a mai funcţiona în anii `50 ai secolului trecut.
Surse foto: Primăria Sibiu şi Răzvan Pop