„Căutați mai întâi Impărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă. La Împărăție nu se adaugă orice, dar cultura populară cred că se adaugă”… cu aste cuvinte ale Prof Ioan Sorin Apan as vrea “sa dau cep” acestui articol, care isi propune sa va daruiasca o comoara: povestea celui mai vechi obiect vestimentar ce isi odihneste vesnicia si frumusetea in zestrea Muzeului ASTRA din Sibiu.
Asa cum am aflat de la dl Cosmin Calinescu, purtatorul de cuvant al institutiei, cel mai vechi obiect vestimentar din colecţia Muzeului ASTRA este datat la sfârşitul secolului 19. Este o piesă vestimentară care a aparţinut unei săsoaice din zona Sibiului: o IE (camasa traditionala).
“Ia respectivă era pregătită din timp de fata care urma să se căsătorească cu o broderie specifică săsească ( numită Gereisel ), piesa de rezistenţă în costumaţia pe care o avea o mireasă din acele vremuri. Intreaga lucrare, care trebuia sa fie rodul maIEstrIEI, al rabdarii, al tainelor pastrate cu sfintenIE din generatIE in generatIE, putea să ajungă până într-o jumătate de an (din perspectiva executiei manuale)”, ne incredinteaza specialistii muzeului.
Demn de luat in seama, emblematicul muzeu sibian detine o colectie de aproximativ 100 de Ii săseşti – bărbăteşti si femeieşti, pastrrate în compartimentului etnografie săsească ,,Emil Sigerus” (C.N.M. ASTRA), locurile lor de provenienta fiind zonele Sibiu, Braşov, Bistriţa – Năsăud.
Majoritatea obiectelor fac parte din costumele de sarbatoare cu care sasii mergeau la biserica sau la evenimente majore in viata familiei si a comunitatii..
Tot astfel, am aflat ca in colecţia de Port-Textile a Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, se gasesc nu mai putin de 1597 ii si camasi barbatesti dintr-un total de 13.964 piese (cât însumează colecţia de Port-Textile din patrimoniul C.N.M. ASTRA).
Priviti si luati aminte:
„un adevărat templu la purtător, o imago mundi care conţine o sumă de simboluri, hierofanii, revelări ale sacrului care îi dau o poveste şi ne dau în acelaşi timp nouă o identitate culturală unică, inimitabilă”- acesta este, cum spunea inspiratul professor… straiul popular.
sursa foto: CNM ASTRA