Inimioarele de pluş vestesc…

Vine Valentine’s Day! Wow! Petreceri, concursuri cu premii în excursii, nunţi, verighete, săruturi, torturi sau uriaşe inimioare de pluş. O imagine cvasi-feerică, mai mult… artificială. Comercială şi atât. Pentru că nu poţi spune „Te iubesc” în funcţie de mărimea şi roşeaţa inimioarei sau iepuraşului de pluş, a destinaţiei excursiei promise sau câştigate. Numai dacă eşti naiv sau imatur!  

Dragostea nu e, nu poate fi comercială, nu e o ecuaţie. „Nu te iubesc pentru că mă iubeşti”. „Te iubesc pentru că te iubesc”.

 

… Şi cum mai e foarte puţin până la celebra zi de 14 februarie, iar magazinele sunt doldora de surprize şi cadouri, hai să-i cătăm de suflet…  

De ceva vreme, an de an, sărbătorim alături de America şi Europa Ziua de Valentine’s Day, pe 14 februarie. Asta deşi nu există niciun sfânt Valentin în niciun calendar religios, iar în multe culturi europene, inclusiv a noastră, ziua îndrăgostiţilor este stabilită în cu totul altă dată calendaristică.

 Despre Valentine’s Day s-a scris şi s-a comentat suficient, pro şi contra, aşa că ne vom rezuma numai la câteva date interesante, pentru că vocile pro şi contra sunt tot mai vehemente uneori trecând peste tradiţia locală, uitată sau luată ca desuetă.

 

De Valentine’s Day a auzit toată lumea. Despre viaţa Sfântului Valentin nu cunoaşte nimeni mai nimic. Mulţi sunt contrariaţi de faptul că nu întâlnesc în această zi, în Calendarul Ortodox, niciun sfânt care să poarte acest nume. În schimb, în acelaşi calendar se regăsesc doi sfinţi cu numele de Valentin, unul pe pe 16 februarie, celălalt pe 30 iulie. Întâmplarea face ca nici romano-catolicii să nu-l mai pomenească în această zi, pe Sfântul Valentin, fiind scos din calendar în 1969, din cauza ambiguităţii datelor referitoare la persoana sa şi la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. În prezent, la 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinţii Chiril şi Metodie.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A devenit preot, a făcut minuni, vindecări şi a fost foarte iubit. Milostiv din fire, a cununat în secret perechile care vroiau să se căsătorească, însă din cauza acestei fapte a fost întemnițat şi a murit ca martir în închisoare la data de 14 februarie. De atunci până astăzi, Valentin s-a transformat în patronul protector al îndrăgostiţilor, iar ziua s-a transformat în sărbătoarea dedicată iubirii sincere, dragostei adevărate, care trece peste greutăţile vieţii aşa cum a făcut şi părintele Valentin.

 

Tradiţii şi obiceiuri

 

În cinstea lui, în Statele Unite- obiceiul fiind preluat şi de europeni- se fac petreceri, concursuri şi baluri, iar îndrăgostiţii îşi fac cadouri.

În Marea Britanie, se sărbătorește în special prin oferirea de flori, cadouri, felicitări. De asemenea, se oferă linguri de lemn sculptate în formă de inimă, dar și inimi sau chei din lemn, acestea din urmă având semnificația: „Tu îmi deschizi inima”. Ba mai mult, în unele zone copiii interpretează cântece care au legatură cu această zi, după care primesc bomboane, fructe sau bani. Galezii îl comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor.

În Scoția, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită cu un festival la care participă un număr egal de femei și bărbați necăsătoriți, iar fiecare își scrie numele pe un bilețel. Ulterior, câte o femeie extrage un bileţel din pălăria cu numele bărbaţilor și invers. Astfel, cei prezenţi formează perechi, se dăruiesc cadouri, se dansează, iar la sfârșit unele cupluri chiar se căsătoresc.

Cu ceva ani în urmă, în Franţa, s-a născut o tradiţie: persoanele necăsătorite, tinere şi nu numai, ieşeau la ferestre şi îşi alegeau „jumătatea”. Dacă bărbatul nu era cucerit de femeia care îl strigase, o abandona. Iar femeile care făceau parte din categoria celor părăsite se adunau ulterior într-un loc public şi aprindeau un foc în care ardeau fotografii cu barbaţii „nerecunoscători”. Mai târziu, ritualul a fost interzis de guvernul francez.

Danezii trimit ghiocei presaţi persoanelor dragi. Iar unii bărbaţi scriu o scrisoare cu câteva versuri de dragoste, dar nu o semnează decât cu puncte (câte un punct pentru fiecare literă a prenumelui bărbatului). Dacă femeia care primește scrisoarea ghicește prenumele, este recompensată cu un ou de Paște, anul următor. În Danemarca şi Norvegia, 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag.

În Suedia, 14 februarie este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială.

În Slovenia, ziua iubirii este, tradiţional, 12 martie, ziua Sfântului Gregor. Însă, un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că, pe 14 februarie, plantele şi florile încep să crească. Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbătorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Păsările se căsătoresc în această zi.

În România, sărbătoarea tradiţională pentru cei îndrăgostiţi este Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul românesc „dragoste”. Dragobetele a fost un obicei autohton uitat pentru câţiva zeci de ani, apoi revigorat ca o reacţie „naţionalistă” la Valentine’s Day.

Totuşi, mulţi români au preluat Valentine’s Day, de dragul unui motiv de a mai petrece încă o zi din an, dar şi sub influenţa marketingului construit în jurul acestei zile.

 

Şi, totuşi, n-ar fi mai cuminte să aşteptăm Dragobetele? Şi, la urma urmei, dragostea nu se alege şi nu se clădeşte într-o zi, pe-o inimioară de pluş, un ursuleţ, sau cu o jumătate de inimioară e tinichea ducând dorul celeilalte, aflată la gâtul sau în portofelul celui ales ac într-un joc de noroc. Dragostea, în sine, e mult mai profundă şi înseamnă mult mai mult!

 

 

 

Citate celebre:

 

„Există întotdeauna ceva de iubit. Şi dacă nu ai învăţat asta, înseamnă ca nu ai învăţat nimic”. – Lorraine Hansberry

„Adevăratele poveşti de dragoste nu au final”. – Richard Bach

„Iubirea adevărată este eternă şi infinită. Este egală şi pură, fără demonstraţii violente. Este întruchipată de un bărbat cu păr alb şi cu inima întotdeauna tânără”. – Honore de Balzac

„Ni s-a spus că suntem îndrăgostiţi datorită chimiei sau pentru faptul că rămânem fideli unul altuia, pentru bunătatea noastră sau pentru noroc. Ceea ce nu ni s-a spus este faptul ca rămânem îndrăgostiţi pentru că ştim să iertăm şi să fim recunoscători.” – Ellen Goodman

„Dragostea în sine reprezintă resturile care au rămas de atunci de când ai fost îndrăgostit, iar acest lucru este o adevărată artă şi un accident norocos. ” – Captain Corelli’s Mandolin

„Ca un om sa iubească pe altul este, probabil, cea mai grea sarcină care ne-a putut fi încredinţată. Este sarcina supremă, examenul final, opera pentru care toate celelalte reprezintă doar un preludiu. Iubirea este un imbold pentru a te desăvârşi, a deveni cineva, a te transforma tu însuţi intr-o lume de dragul persoanei iubite.” – Rainer Maria Rilke

„Când dragostea vorbeşte, vocile tuturor zeilor par a fi adormite în armonia raiului”. – William Shakespeare

„Dragostea înseamnă spaţiul şi timpul măsurate cu inima”. – Marcel Proust

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: