Se spune ca sasii sunt… “obsedati” de istorie, de traditii. Asa este. Si o dovedesc cu dianadinsul celui mai nobil sens. Oferind in plus lectii si motive de a onora laolalta file de istorie ce nu trebuie date deoparte sau lasate numai in scrinul vechi…
Iata inca o dovada…
Se stie ca anual sașii de pretutindeni au o întâlnire generală în Ardeal. După ce din 1991 s-a ținut la Biertan, în ultimii ani s-a hotărât mutarea fiecărei ediții a întâlnirii într-o altă localitate. Astfel, după Sibiu, Bistrița, Sighișoara, Sebeșul a fost ales anul acesta pentru prima dată gazdă a celei mai mari întâlniri a sașilor din Transilvania, care va avea loc în 20 septembrie 2014.
Întâlnirea generală a sașilor din Ardeal este echivalenta întâlnirii de la Dinkelsbuehl, Germania, despre care v-am povestit aici și unde anual participă peste 20.000 de sași. Deși mai restrânsă ca amploare, întâlnirea din Ardeal a devenit o tradiție cu atât mai importantă cu cât se desfășoară acolo unde pentru toți înseamnă “acasă“. Este o zi emoționantă în care atât cei rămași în România, cât și cei plecați sunt chemați să fie din nou împreună.
După luna august, presărată cu întâlniri restrânse ale sașilor din mai toate localitățile pe care le-au locuit cândva, întâlnirea de la Sebeș este una generală, a tuturor sașilor, indiferent de locul originar și de cel unde locuiesc acum. Pentru o zi, toți sunt chemați să vină acasă, în Transilvania, la Sebeș. Și toți cei care îi prețuiesc și vor să îi (re)întâlnească sunt invitați să li se alăture într-o zi de mare sărbătoare. Întâlnirea sașilor e un eveniment special al acestei comunități, dar și al restabilirii unei frumoase, vremelnice normalități: aceea a Transilvaniei multietnice, în care sașii au locul lor important. Este o zi în care sașii spun “Wir sind hier/Noi suntem aici“, după motoul ales pentru întâlnirea de anul acesta.
Sărbătoarea sașilor va începe ca de obicei cu tradiționala slujbă, ținută la biserica evanghelică. Un moment important va fi parada portului săsesc care va avea loc pe Bulevardul Lucian Blaga din centrul orașului, apoi programul de dansuri săsești pe scena amplasată pe același bulevard. Multe alte evenimente culturale și tururi ale centrului vechi vor întregi programul unei zile de sărbătoare care va fi cu siguranță memorabilă, atât pentru oaspeții prezenți, cât și pentru istoria orașului. (sursa: povestisasesti.com).
Demn de precizat, programul complet al manifestarilor a fost publicat si în ediția tipărită a ziarulu sașilor din Germania, Siebenbuergische Zeitung, din 13/15 august 2014 și va fi disponibil în curând și pe siebenbuerger.de.
Sașii transilvăneni (în germană Siebenbürger Sachsen, colocvial Sachsen) sunt o populație de origine etnică germană, stabilită în sudul și în nord-estul Transilvaniei începând cu mijlocul secolului al XII-lea.
Colonizarea sașilor în Transilvania a fost inițiată de regele Géza al II-lea (1141–1162) al Ungariei, fiind justificată, în esență, prin rațiuni de ordin economic și militar. Timp de câteva decenii, sarcina principală a coloniștilor germani a fost apărarea graniței Regatului Ungar din sudul Transilvaniei. Procesul colonizării germane în Transilvania a continuat până spre sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul veacului următor.