INTERES pentru copiii aflați în grija statului! Demarează programul de formare din cadrul proiectului „Județul Sibiu mai prietenos pentru copii – autorități locale mai bine echipate, intervenții mai eficiente”

Astăzi, 19.09.2016, marchează un nou început în privința programului de formare destinat profesioniștilor de la nivelul autorităților locale și județene și din cadrul ONG-urilor, din cadrul proiectului „Județul Sibiu mai prietenos pentru copii – autorități locale mai bine echipate, intervenții mai eficiente”, ID proiect PEH022, implementat de Asociația SOS Satele Copiilor România în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu. Proiectul este finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, având valoarea totală de 851.000 lei.

Potrivit informațiilor oferite de conducerea DGASPC Sibiu, programul de formare se desfășoară în perioada 19 – 23 septembrie, la Hotelul Cindrel din Păltiniș. Beneficiarii acestei inițiative sunt 100 de persoane angajate ale Serviciilor/Compartimentelor Publice de Asistență Socială din cadrul primăriilor din județul Sibiu, ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu și ale ONG-urilor care activează în domeniul protecției copilului în județul Sibiu.

Programul de formare cuprinde 2 cursuri:

  • Cursul de instruire non-formală autorizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali (CNAS), în urma căruia participanții care dețin diplomă de licență în domeniul asistenței sociale își vor perfecționa competențele în acest domeniu și în special în domeniul protecției copilului. În urma participării la curs cursanții vor obține credite și diplomă eliberată de CNAS;

  • Curs de inițiere pentru ocupația de lucrător social, autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), în urma căruia participanții care nu dețin diplomă de licență în domeniul asistenței sociale vor dobândi competențe pentru ocupația de lucrător social cu diplomă autorizată ANC.

Concret, cursurile propun ca, pe parcursul a 40 de ore, să formeze beneficiarii în utilizarea de metode și tehnici specifice în asistența socială a copilului și familiei; să fie capabili să asigure monitorizarea modului de creștere și îngrijire a copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate, precum și a celor care au revenit în țară după o perioadă de ședere în străinătate alături de părinți mai mare de un an; să utilizeze metodologia de intervenție multidisciplinară și interinstituțională privind copiii exploatați și aflați în situații de risc de exploatare prin munca, copiii victime ale traficului de persoane, precum și copiii români migranți victime ale altor forme de violenta pe teritoriul altor; și să utilizeze metodologia specifică de lucru privind colaborarea între DGASPC Sibiu și Consiliile Locale – SPAS/Compartimente din județul Sibiu pe linie de asistență socială a copilului și familiei. În urma acestor cursuri participanții vor dobândi mai multe abilități și cunoștințe în domeniul protecției copilului și vor putea asigura intervenții mai eficiente în comunitate.

Cursurile sunt susținute de experți cu pregătire în domeniu și cu experiență bogată în pregătirea și susținerea sesiunilor de formare, îndeosebi pentru personalul angajat în Serviciile Publice de Asistență Socială. În furnizarea cursurilor aceștia au în vedere respectarea principiile de baza ale formării adulților și utilizarea de metode interactive de învățare (joc de rol, dezbatere, brain-storming, exerciții/studii de caz, etc.).

 

 

 

 

 

Foto: www.federatia-sociala-roger.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: