Ion Besoiu, “proprietarul” unei STELE pe Aleea Celebritatilor, in Bucuresti

“Aleea Celebritatilor din Piata Timpului s-a imbogatit, astazi, cu alte trei stele dedicate actorilor Ion Besoiu, Valeria Seciu si Rodica Mandache, in semn de recunoastere si pretuire pentru intreaga activitate in domeniul teatrului si filmului. Am fost onorat sa le ofer marilor nostri artisti si Placheta Orasului Bucuresti, odata cu multumirile mele si ale bucurestenilor pentru bucuria pe care ne-au daruit-o si ne-o daruiesc cu atata generozitatea si talent. Continuarea acestui proiect reprezinta pentru mine o mare onoare” a consemnat astazi, pe propria pagina de facebook, primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, marcand un moment de referinta in viata si cultura capitalei, printr-un gest impresionant.

Totodata, cei trei actori au primit, din partea bijutierului official al evenimenului, cate o stea de aur.

Ion Besoiu (n. 11 martie 1931, Sibiu) este unul dintre cei mai mari  şi prolifici actori români de film, radio, teatru și televiziune. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu, a activat ca actor în multiple ocazii și a fost directorul teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.

 

Carieră

Maestrul a debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru. 

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003). 

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre”.

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog.”

 

În 2002, a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române.

 

Maestrul Ion Besoiu este președinte executiv al Fundației „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.

Filmografie

Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972)

Vultur 101 (1957)

Furtuna (1960)

Setea (1960)

Tudor (1962)

Partea ta de vină (1963)

Cartierul veseliei (1964)

Camera albă (1964)

Calea Victoriei sau cheia visurilor (1965)

Neamul Șoimăreștilor (1965)

Răscoala (1965)

Șah la rege (1965)

Fantomele se grăbesc (1966)

Haiducii (1966)

Dacii (1967) – dublaj de voce

Răpirea fecioarelor (1968)

Castelul condamnaților (1969)

Asediul (1970)

Printre colinele verzi (1971)

Puterea și adevărul (1971)

Mihai Viteazul (1971)

Brigada Diverse în alertă! (1971)

Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972)

Bariera (1972)

Săgeata căpitanului Ion (1972)

Ciprian Porumbescu (1973) – Ion Slavici

Ultimul cartuș (1973)

Vifornița (1973)

Păcală (1974)

Un comisar acuză (1974)

Nemuritorii (1974)

Agentul straniu (1974)

Actorul și sălbaticii (1975)

Mușchetarul român (1975)

Împușcături sub clar de lună (1977)

Toate pînzele sus (serial TV, 1977) – ep. 1-12

Cianură și picatură de ploaie (1978)

Rătăcire (1978)

Revanșa (1978)

Mihail, cîine de circ (1979)

Bietul Ioanide (1979)

Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii (1979)

Ultima noapte de dragoste (1980)

Drumul oaselor (1980)

La răscrucea marilor furtuni (1980)

Convoiul (1981)

Un echipaj pentru Singapore (1981)

Capcana mercenarilor (1981)

Duelul (1981)

Lumini și umbre: Partea I (1981)

Șantaj (1981)

Lumini și umbre: Partea II (1982)

Mult mai de preț e iubirea (1982)

Pădurea nebună (1982)

Viraj periculos (1983)

Misterele Bucureștilor (1983)

Căruța cu mere (1983)

Fructe de pădure (1983)

Horea (1984)

Noi, cei din linia întîi (1985)

Racolarea (1985)

Sper să ne mai vedem (1985)

Ziua Z (1985)

Masca de argint (1985)

Colierul de turcoaze (1986)

Secretul lui Nemesis (1987)

Totul se plătește (1987)

François Villon – Poetul vagabond (1987)

Iacob (1988)

Liliacul înflorește a doua oară (1988)

Im Süden meiner Seele (1989)

Kilometrul 36 (1989)

Mircea (1989)

Subspecies (1991)

Polul Sud (1993)

Șoapte de amor (1994)

Începutul adevărului (Oglinda) (1994)

Tancul (2003)

Lombarzilor 8 (2006)

Regina – Don Tito (2009)

Cenușă și sânge (2009)

Loverboy (2011)

Despre oameni și melci (2012)

București NonStop (2013)

Poarta Albă (2014)

Teatrografie

 

Cloșca – „Procesul lui Horia” de Alexandru Voitin, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1967

Corbea – „Luceafărul” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia Ion Cojar, Teatrul Bulandra, 1967

Iasa – „Livada de vișini” de A.P. Cehov, regia Lucian Pintilie, Teatrul Bulandra, 1967

Kurt – „Dansul mortii” de August Strinberg, regia Iannis Veakis, Teatrul Bulandra, 1968

Tournel – „Puricele” de Georges Feydeau, regia Emil Mandric, Teatrul Bulandra, 1969

Valentine – „Love for Love” de William Congreve, regia Emil Mandric, Teatrul Bulandra, 1969

Dobrișor – „Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu, regia Emil Mandric, Teatrul Bulandra, 1970

Ofițerul – „Patru oameni fără nume” de Radu Badila, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1971

Lorenzo – „Anunțul la mica publicitate” de Natalia Gingsburg, Teatrul Bulandra, 1973

Damian – „Între noi n-a fost decât tacere” de Lia Crisan, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1973

Trigorin – „Pescărușul” de A. P. Cehov, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1977

Gicu Crucescu – „Alibi” de Ion Băieșu, regia Cornel Todea, Teatrul Bulandra, 1978

Roman Romanovici – „Infidelitate conjugală” de Leonid Zorin, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1979

Reporterul – „Anchetă asupra unui tânar care nu a făcut nimic” de Adrian Dohotaru, regia Petre Popescu, Teatrul Bulandra, 1980

Gines Pardo – „Judecata în noapte” de Antonio Buero Vallejo, Teatrul Bulandra, 1981

Gilu – „Mormântul calaretului avar” de D.R. Popescu, regia Mircea Marin, Teatrul Bulandra, 1981

Timofei – „Rezervatia de pelicani” de D.R. Popescu, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Bulandra, 1983

Knapp – „Passacaglia” de Titus Popovici, regia Mircea Cornisteanu, Teatrul Bulandra, 1984

Serebreakov – „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, regia Alexa Visarion, Teatrul Bulandra, 1985

Polonius – „Hamlet” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra, 1985

Ioan – „Io, Mircea Voievod” de Dan Tarchila, regia Alexandru Tocilescu, 1986

Nichi – „Dimineața pierdută” de Gabriela Adameșteanu, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1986

Oronte – „Mizantropul” de Moliere, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Bulandra, 1989

Tezeu – „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1991

Petronio – „Teatrul comic” de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcarete, Teatrul Bulandra, 1992

Oscar Kroge – „Mephisto” de Klaus Mann, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1993

Corifeu – „Antigona” de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra, 1993

Antigonus – „Poveste de iarnă” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1994

Ferapont – „Trei surori” de A. P. Cehov, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1995

Octavius Caesar – „Julius Caesar” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, 1995

Primul interpret – „Șase personaje în cautarea unui autor” de Luigi Pirandello, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1995

Senecus – „Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu, Teatrul Bulandra, 1996

Contele Lieuville – „Vânzătorii gloriei” de Marcel Pagnol, regia Eli Malka, Teatrul Bulandra, 1996

Colonelul – „Mutter Courage” de Bertolt Brecht, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1999

Profesorul – „Există nervi” de Marin Sorescu, regia Puiu Serban, Teatrul Bulandra, 2001

Muhoiarov Ivan Matveevici – „Oblomov” dupa I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra 2003

Pentru uriaşa sa activitate artistică, a primit, de-a lungul vieţii două mari premii:

2008 – UNITER: Premiul pentru întreaga activitate       

2011 – Gopo pentru întreaga operă

 

In 2013, la Initiativa presedintelui Consiliului Judetean Sibiu- Ioan Cindrea-, actorul a devenit primul Cetăţean de Onoare al Judeţului Sibiu.

 

 

sursa foto: Sorin Oprescu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: