miercuri, 15 ianuarie 2025
-2.6 C
Sibiu

„Istoria Traditiilor si Obiceiurilor la Romani” a ajuns la Sibiu

Lansare de carte la Biblioteca ASTRA: „Istoria tradiţiilor şi obiceiurilor la români”- un eveniment editorial, cultural prin quintesenţa lucrării, considerată, de altfel, o adevărată enciclopedie.

Un dar, poate, de Sfântul Gheorghe, pentru sibieni şi nu numai. O carte „de căpătâi”, cu greutate, pe formaţie, care impune un discurs profesionist, cu o „amprentă academică”.

Aşa cum a arătat în alocuţiunea sa, Raluca Brodner- cercetător (din tânăra generaţie) şi jurnalist, dr Nicolae Cojocaru, autorul cărţii, este deopotrivă teolog si etnolog, autor a peste 15 volume, şi 150 de studii şi articole, redactor la revista „Tradiţia Românească” şi, la drept vorbind, un împătimit al moştenirii culturale a poporului acestuia.

Prezent la evenimentul din această după-amiază, prof dr Ilie Moise, unul din numele „grele” ale etnologiei româneşti (catedra de Etnologie şi Folclor de la ULBS), a precizat, între altele: „cartea, apărută la Editura Etnologică, în cele peste 2300 de pagini, acoperă mai mult de 2 milenii de istorie şi imense spaţii culturale, amintind de lucrările de anvergură ale lui Mircea Eliade.

Domnia sa a făcut, totodată, referire la un poet silezian din secolul 17 (profesor, chiar, la Blaj pe la 1622), care i-a fost, între alţii, sursă de inspiraţie cercetătorului Nicolae Cojcaru şi care spunea că „obiceiurile sunt mărturii ale continuităţii şi latinităţii noastre”. Vorbitorul a evocat, totodată, influenţa, în rodul muncii autorului, a lui Bogdan Petriceiu Haşdeu- primul care a pus istoricitate obiceiurilor şi tradiţiilor sub argumentul ştiinţific şi alui Simion Florea Marian- cel care a făcut pionierat în domeniul sintetizării obiceiurilor de naştere, nuntă şi înmormântare.

 Prof dr Ilie Moise a precizat, în acelaşi context, că lucrarea semnată de dr Nicolae Cojocaru are la bază cunoştinţe temeinice de istorie, arheologie, folclor, lingvistică, muncă de teren şi etnologie- ştiinţă ce ne oferă, de altfel, „cel mai ridicat procent de identitate.

Cuvântul autorului

Vizibil emoţionat, pr dr Nicolae Cojocaru a amintit în cuvântul său, cu deloc ascunsă nostalgie spusa lui Eminescu „Putem să fim un neam de cultură la gurile Dunării”. Domnia sa a vorbit despre pasiunea proprie pentru tărâmul fermecat al tradiţiilor străvechi, dar şi despre tăria cu care acest popor şi-a păstrat zestrea culturală, făcând referire la un dialog dintre un vechi primar al Mediaşului şi împăratul Austroungariei, care ar fi dorit strămutarea credinţei localnicilor într-un alt registru. Primarul a răspuns, categoric, că românii nu-şi înstrăinează credinţa şi obiceiurile pe care le învaţă din neam în neam, „aşa cum sug laptele de la mamă”.

L-am întrebat pe autorul acestei bijuterii culturale în trei volume de unde pasiunea pentru tradiţii… a răspuns simplu: „Vedeţi, eu sunt din Pârteşti- de lângă Gura Humorului (unde şi acum oamenii merg la sărbători, la biserică, în port tradiţional, ca şi în Mărginime, de altfel). Poate că e o genă, în neam, dar ştiu că, adolescent fiind, umblam prin satele de acolo, să culeg folclor.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Un mesaj… numai bun să vă meargă la inimă, AZI, din partea managerului Muzeului Național Brukenthal,

"Ziua Culturii Naționale ne oferă prilejul să subliniem importanța...

Perchezitii Casa de Pensii Sibiu! Detalii…

Ruginosu Mihaela, Prim Procuror Adj. în cadrul Parchetului de...

Singurul volum tipărit în timpul vieții lui Eminescu, la Biblioteca Județeană ASTRA

Mihai Eminescu, poetul de geniu apărut în sânul națiunii...

Strada Transilvaniei din municipiul Sibiu este blocată total din pricina unui accident!

ATENȚIE: Strada Transilvaniei din municipiul Sibiu este blocată total...

Alte articole

Mihai Doroftei – ”Energia regenerabilă are un potențial uriaș pentru economie”

Mihai Doroftei, antreprenor de succes cu o vastă experiență...

S-au pregătit temeinic MINUNAȚII de la CNM ASTRA pentru mâine, de Ziua Culturii Naționale, când intrarea va fi liberă la Muzeul ASTRA!!!

Expoziția "Altițe. Inspirație și aspirație / Metamorfozele unei expoziții...

Ziua Culturii Naționale 2025, omagiată la Biblioteca ASTRA Sibiu

 Ziua Culturii Naționale va fi celebrată la Biblioteca Județeană...

Mesajul fotbaliștilor de la FC Hermannstadt, la întoarecerea din cantonamentul din Turcia! Sunt la București!

La revedere, Antalya!„Astăzi am revenit la București, unde vom...

1,73 milioane de lei – suma încasată luni, la Sibiu, pentru Taxe și Impozite!

De luni, 13 ianuarie, s-a reluat încasarea taxelor și...

DE NERATAT: Unul dintre cei mai importanți pianiști cehi, în concert la Filarmonica Sibiu

Pianistul Martin Kasík este solistul concertului simfonic de joi,...

573.918 de mulțumiri din partea Aeroportului Internațional Sibiu pentru… tot atâția pasageri câți au fost în 2024!

„Anul 2024 a adus rezultate bune pentru Aeroportul Internațional...

Microbuz implicat într-un accident la Veștem, pe DN 1

Polițiștii rutieri intervin în aceste momente la un accident...

Din aceeași categorie

Categorii populare