Jazzul manouche a cucerit Trofeul Sibiu Jazz Festival

Trofeul Sibiu Jazz Festival pleacă către Cluj, împreună cu formația Hot Club de Cluj & Cornel Bucşa! Ei sunt cei care au cucerit juriul!

Jazzul manouche, jazzul consacrat de artistul francez Django Reinhardt, a fost deliciul serii. Marian Bălan poate fi considerat, in oarecare masura, „urmaşul” lui Reinhardt. Fireste, impreuna cu formaţia Hot Club de Cluj, bistriţeanul fiind un adevărat maestru al chitării. Alex Hatfaludi cântă la acordeon, Pusztai Renato la vioară, iar Iancu Pop la contrabas.

Hot Club de Cluj a fost fondată în ianuarie 2011, la Cluj-Napoca, de patru băieţi, toţi absolvenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Doi dintre aceştia, Alexandru Hatfaludi, Marian Bălan sunt bistriţeni, iar Iancu Pop și Pusztai Renato sunt Clujeni.

 

* Jean Reinhardt, zis Django (n. 23 ianuarie 1910, Liberchies, Belgia; d. 16 mai 1953 Fontainebleau) a fost un chitarist francez de jazz, compozitor şi şef de formaţie de origine romă. Este considerat unul din cei mai mari ghitarişti de jazz ai tuturor timpurilor şi este primul muzician de talie mondială „produs” de continentul european. Cvintetul înfiinţat de Django Reinhardt împreună cu violonistul Stéphane Grappelli, Quintette du Hot Club de France, este considerat unul din cele mai inovative din întreaga istorie a muzicii de jazz. [1]. Autor al unor teme nemuritoare, precum „Minor Swing”, „Daphne”, „Belleville”, „Djangology”, „Swing ’42” şi „Nuages”, devenite piese standard în muzica de jazz.   

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: