Chiar dacă ploaia de sâmbătă a stricat cumva planurile Târgului Național de Jucării de la Sibiu, ieri, în schimb, meșterii populari, jocurile, jucăriile și veselia nu s-au mai lăsat înfrânte de capriciile frigului. Ba mai mult, au rezistat eroic, iar târgul s-a umplut de copii, părinți și bunici. Veniți să cumpere, dar și să savureze ofertele manifestării:
Din Brezoi, a cincea oară!
Păpușele, costume populare, surprize fel de fel… lucrături ca la bunica. Din Brezoi, Vâlcea. Jucării unicat. Așa cum sunt de fiece dată când meștera lor vine la Sibiu, căci acum a fost a cincea oară, încântată să aducă copiilor, ori de unde ar fi ei, ceva frumos, gingaș și lucrat cu trudă.
Neluțu a lui Ion cu elefanți, povești și Tangramul de 5000 de ani
Un bătrân oacheș și plin de vorbe de duh… Meșter, deh. Își drege boala de inimă făcând jucării. Dar nu orișice! Găsești la el chiar și vechiul joc asiatic Tangram, jocuri inteligente de montaj din pise de lemn arcuite cu băgare de seamă, teatrul de masă (cu povești precum Albă ca Zăpada, Scufița Roșie), elicopere de lemn, magneți, jocuri de logică, ornamente pentru pătuțul bebelușilor și tot soiul de invenții care parcă iau ochii copiilor și nu numai…
Vine din Joseni, Hunedoara. De parc-ar fi însuși trimisul lui Moș Crăciun pe pământ. Dincolo, însă de bucuria de a dărui câte și mai câte, meșterul varsă o lacrimă. Vreau să-i învăț pe copii, pe tineri să fac ce afc eu. Dar n-am cu cine. Am vorbit acolo, la noi, la Palatul Copiilor, să fac cursuri de traforaj, de modelaj în lemn. Au zis că nu fac ei așa ceva, că se fcae mizerie, că e prea mare deranjul. Păcat. Nu prea mai vrem să ne întoarcem la obârșii, n-o să mi avem meseriași, nu mai ascultăm glasul lemnului. Asta-i dureros!
Păpușile și costumele lor populare…
Printre paticipanții la târg, am întâlnit-o și pe renumita Maria Robescu. O artistă populară din Vâlcea, neîntrecută în a îmbrăca păpuși de mici dimensiuni în costume populare, în… focul de a transmite pruncilor măiestria înaintașilor și respectul față de valorile naționale. Gingășie, artă, tandrețe, tradiție. și unde mai pui că a fost remarcată și de un specialist restaurator de la Muzeul Brukenthal.
Sibiul, prin ochii unui târgoviștean
Nu mare ne-a fost mirarea să vedem Sibiul, orașul- muzeu, transpus în lut. Cu tot centrul său vechi, cu Turnul Sfatului și chiar cu căsuțele din Muzeul Satului, în…. miniatură. Toate mici, din lutul ascultător. Un… Sibiu de jucărie, imaginate cu fidelitate de un artist din… Târgoviște.
… Și tot așa… au curs povești și jucării. Și daruri și… jucării. Că daor odată e 1 iunie. Dar majoritatea meșterilor participanți au promis că vor revenii și la Târgul Meșterilor Populari din dumbravă, dar și cu alte ocazii la Sibiu.