Județul Sibiu va avea un Plan de Gestionare a Deșeurilor pentru perioada 2019 – 2025. este prevăzută o instalaţie de tratare a deşeurilor reziduale, cu o capacitate de 45.000 t/an

images_foto_012019_GUNOI

Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul de servicii de consultanță în vederea elaborării Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD), valabil pentru perioada 2019 – 2025.

 

Documentul va sta la baza elaborării unor proiecte noi, integrate sau individuale, care să fie complementare investițiilor deja realizate şi va contribui simţitor, în opinia autorităţilor, la sustenabilitatea sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu, în vederea conformării cu prevederile directivelor aplicabile sectorului deșeuri.

Valoarea contractului încheiat cu SC EPMC CONSULTING SRL din Cluj-Napoca este de 128.000 lei fără TVA, iar durata de elaborare a planului este de 6 luni.

Demn de ştiut, elaborarea planului județean este și o obligativitate ce decurge din adoptarea la nivel naţional a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD), aprobat prin HG 942/20/12.2017. Prevederile Planului National trebuie preluate în Planul Județean, astfel încât investițiile care urmează a fi propuse spre finanțare prin Planul Județean să fie în concordanță cu Planul Național aprobat.

În urma numeroaselor demersuri făcute de Consiliul Județean Sibiu și ADI ECO pe lângă Ministerul Mediului, Planul Național de Gestionare a Deșeurilor prevede realizarea la nivelul județului Sibiu a unei instalații de tratare mecano-biologică cu biouscare pentru tratarea deșeurilor reziduale. Capacitatea instalației a fost estimată la 45.000 t/an pe baza proiecției de generare a deșeurilor municipale, pentru care au fost utilizate ipoteze medii la nivel național.

Prin elaborarea Planului județean se vor identifica cele mai bune soluții din punct de vedere tehnic și economic, ținându-se seama de indicatorii de generare a deșeurilor și de măsurile referitoare la sistemul de colectare separată a acestora.

“Prin planul județean facem încă un pas important spre o gestionare cât mai bună a deșeurilor generate pe raza județului Sibiu. Astfel vom putea dimensiona investițiile necesare și vom stabili cele mai bune măsuri din punct de vedere tehnic și economic, respectând, desigur, lesiglația în vigoare” precizează Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor va include un raport de analiză și de prezentare a situației actuale privind gestionarea deșeurilor, un raport privind proiecția cantităților de deșeuri și definirea obiectivelor viitoare și modalitățile de realizare, un raport privind evaluarea de alternative, realizarea unui plan de acţiune, pentru alternativa aleasă, un raport privind planul de acțiune și indicatori de monitorizare, un raport privind Programul de prevenire a generării deșeurilor și de asemenea rapoarte de colectare și analiză a datelor necesare în vederea realizării PJGD.

 

 

Sursa foto: Consiliul Judetean Sibiu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: