La mulţi ani, CRISTINA! La mulţi ani, CRISTIAN!

images_foto_122015_CRA2

Iată istoria acestor numelor sărbătorite în ziua întâi a Crăciunului… Forma a numelor Cristiana, Cristian – nume foarte des întâlnite în onomastica contemporană, şi nu numai, la noi şi pe multe meridiane Cristian şi Cristina (Christophor, Chriss, etc) reproduc numele latine Christianus şi Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Hristos, care în limba latina se scrie Christus (tot aşa erau denumiţi şi adepţii religiei creştine). Numele de „Christos” vine, de fapt, de la verbul grecesc – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia. Christos, tradus prin „cel proclamat rege”, avea la bază un ritual foarte vechi practicat în onoarea regilor, iar uleiul – simbol al luminii şi prosperităţii – se vărsa pe capul regilor, ca semn al recunoaşterii oamenilor de rând, ca ei sunt reprezentantii zeilor pe pământ. Forma de Christus (tradusă prin „urmaşul lui Christos”), preluată de către romani, va fi baza de derivare a lui „christianus”, cuvânt folosit pentru prima oară, cel mai probabil, în jurul anului 43 d.Hr. În inscripţiile latine din secolele 3-4, „christianus” era un cuvânt care fie înlocuia un nume personal, fie îl însoţea pe acesta în mod obligatoriu. Christianus apare, însă, mai târziu şi cu valoare de prenume, atunci când creştinismul a devenit religie oficială, mai precis în timpul împăratului Constantin cel Mare.

Trebuie să ştiţi că în limba română, numele de Cristian şi Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI si XII şi se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creştin după anumite canoane bizantine sau greceşti. Ca nume de persoană, apar atestate în jurul secolului al XV-lea, chiar şi cu forma prescurtata de Cristi. 

Se găsesc foarte multe firme ale numelui, cum ar fi: Cristian (prima atestare s-a găsit în anul 1389), Cirstiana, Cârstea, Crâstea, Hristache, Ristache, Cristache, Cirstea, Cristin, Cristian, Cristi, Cristiana, Cristina, Crista, Tina etc.

Tot în această zi sunt sărbătoriţi şi cei care nu au nume de sfinţi.

Nume celebre: Christophofor Columb, Christophor Plummer (actor),  Hans Christian Andersen, Chris Rea (cantautor), Christina Aguilera, Cristian Ţopescu, Cristina Ţopescu, Cristina Stamate (actriţă de revistă în vogă), Christopher Reeve, Cristi Chivu etc.

 

surse foto: craciun.teotrandafir.comwww.clopotel.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: