S-a născut pe 6 noiembrie 1984, este muzician şi este sibian. Pe scurt: Radu Nechifor. Altfel spus, o nouă definiţie a naiului, pe mâna unui tânăr artist…
Absolvent al Liceului de Artă Sibiu şi al Academiei naţionale de Muzică, Radu Nechifor este un virtuos, un creator, un „Peter Pan” care duce glasul naiului pe tărâmul îngerilor, cu tăria şi splendoarea unei tradiţiei începută de Gheorghe Zamfir (căruia, de altfel, i-a fost discipol).
A cântat alături de Felicia Filip şi Ozana Barabancea, îi e prieten jazz-ului şi rock-ului, dar iubeşte folclorul şi se cufundă cu ardoare în patima cântatului asemenea ţăranilor artişti din Mărginime…
Ascultându-l, retrăieşti prospeţimea Maestrului, dar nu numai atât: simbioza realizată la un moment dat între cei doi i-a împrumutat ceva din prestanţa şi căutările muzicale. “Prospeţimea” poate fi cuvântul care îl scoate pe tânărul naist în evidenţă. Prospeţimea omului şi prospeţimea sunetului. Chiar dacă trece de la muzica clasică, prin jazz şi din când în când prin rock către rădăcina populara, “proaspătul” Radu Nechifor ne face să tăcem şi să închinăm un gând lemnului doinit în fraze muzicale atât de armonioase…
Meşterul
Ceea ce puţini ştiu despre naistul sibian este că, dincolo de interpretare, Radu este şi… meşter într-ale naiului.
Aşa cum aflăm dintr-un articol publicat pe www.infoarte.ro, „Ideea atelierului artistului s-a născut din necesitatea existenţei pe piaţă a unui producător care sa fie cat mai apropiat de felul în care un naist percepe exigentele instrumentului. Acest statut, de interpret, îl ajuta pe Radu sa fie primul care recunoaşte dificultăţile pe care le întâmpină un artist în cursul interpretării la nai. Atelierul produce naiuri după metoda tradiţională, pe baza comenzilor primite, naiurile fiind create în mod special pentru fiecare interpret în parte. În atelier vor fi produse toate tipurile principale de nai: soprano, alto, tenor, bas. Naiurile sunt confecţionate din materiale speciale cum ar fi bambusul Tonkin, care redă cel mai bine sunetul original al naiului. Comenzi pentru naiuri confecţionate de Radu Nechifor deja exista, cum ar fi cele primite din Coreea, Elveţia sau din Statele Unite ale Americii. Perioada minima de producere a unui nai după metoda tradiţionala este de 15 zile, procesul fiind unul special si care trebuie respectat cu stricteţe.” Atelierul, care se află la Cisnădie, a fost inaugurat pe 14 decembrie 2008, fireşte, în prezenţa maestrului Gheorghe Zamfir.
LA MULȚI ANI, MAESTRE!