Biertanul, o comună veche, o comună… monument (declarată în întregime sit UNESCO) are, aşa cum aveam să descopăr ieri, şi o altă caracteristică. Aici auzi, de cum dai ochii cu liniştea patriarhală, bătăile inimii. Ca un ceas. Al bătrâneţilor, al generozităţii, al… oamenilor pentru oameni. Al timpului scurs frumos (şi nu vreau să mă joc cu vorbe mari) în căminele de îngrijire şi asistenţă (de altfel, localitatea are o tradiţie îndelungată în privinţa serviciilor de asistenţă socială).
70 de… bătrâneţi
Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Biertan are, în prezent, în custodie 70 de vârstnici, într-o locaţie cu trei corpuri de clădire, cu o datare de la 1800, şi cam tot atâta istorie în ceea ce priveşte asistenţa socială. Instituţia dispune de 32 de angajaţi, sau, altfel spus, atâţia sunt cei pe care bătrânii de aici îi consideră…. „părinţii şi fraţii lor”. Universul lor e completat de cele 23 de televizoare, de cele 3 mese şi 2 gustări oferite zilnic, dar şi de numeroasele activităţi cultural artistice. Totul dublat de inimile unite ale angajaţilor. Sigur, la toate acestea adăugându-se partea financiară. Cheltuielile pe anul 2013, spre exemplu, cifrându-se la 1264, 4 mii lei.
După cum am aflat de la Vasile Cucolaş, directorul instituţiei, în această primăvară, urmează a fi inaugurat un nou sediu al centrului (tot pe raza comunei), deoarece acesta actual a fost retrocedat. Cât despre stricteţea în ceea ce priveşte respectarea normelor, asigurarea unei vieţi decente pentru bătrânii aflaţi în custodie, directorul a mărturisit a conchis: „La noi nu sunt… „bolnavi”. La noi sunt beneficiari. Sunt oameni”.
„Acasa” lor
În cadrul aceleiaşi întâlniri de ieri, a prezentat raportul de activitate pe anul precedent şi obiectivele pentru 2014, şi Romulus Cândea, directorul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă „Episcop Nicolae Popoviciu” (înfiinţat în 1997). În prezent, aici se află în custodie 29 de beneficiari, vârstnici, cu diferite afecţiuni şi dizabilităţi. (neuropsihi-10, mental- 10, fizic- 4, vizual- 2, asociat- 2, somatic- 1).
Numărul angajaţilor din centru este 17.
Demn de remarcat, după prezentarea activităţilor, a cifrelor, a modului conştiincios în care bătrânii participă la diferite acţiuni şi la slujbele religioase, al micile ateliere de croşetat sau ceramică, directorul Romulus Cândea a mărturist: uneori, beneficiarii se duc pentru câteva zile în familie sau la prieteni, aproape întotdeauna, însă, se întorc cu o zi-două mai devreme, spunând că ei vor… acasă! Aici e acasa lor!”
Sursa foto: Asociatia Ille et Vilaine Sibiu