„Nimic nu întrece Săliştea” exclama cu uimire Nicolae Iorga în 1906, în timpul călătoriei prin satele din Ardeal, admiraţie consemnată de marele istoric al românilor astfel: „Şcoala din Salişte are 10 învăţători, directorul e un om de ispravă, nimeni nu lipseşte şi toată lumea ceteşte bine.” Totul a început cu şcoala gramaticului Dumitru Popa. Se întâmpla pe la 1606…
Școala din Săliște este atestată documentar din anul 1606, dar există certitudini că a existat, de fapt, şi înainte de această dată. A funcționat, ca toate școlile „de bucoavnă”, pe lângă biserică, sub aripa căreia s-a dezvoltat și în secolele ce au urmat. A fost apoi școală confesională, școală normală capitală cu patru clase, cu drept de a elibera diplome (1865), având un rol central în promovarea culturii și păstrarea limbii române în această parte a Ardealului. Atunci când biserica nu a mai fost suficient de încăpătoare pentru toți copiii ce doreau să învețe carte, s-au închiriat case din sat pentru școală, sau chiar casa învățătorului era folosită în acest scop. Apoi a urmat construcția localurilor de școală, adevărate ctitorii, în 1821, 1863, 1870, 1888, 1903, 1926, 2008.
Mai mult decât amintiri, istorie. Carte deschisă minţilor luminate din acest colţ de rai al Ardealului, nu degeaba supranumit „Salonul Ardealului”, locul care a dat ţării 11 academicieni.
… Lucruri, fapte de ţinut minte. nu din ingâmfare, din…” mândrie”, ci pentru pita inimii, bună oricând de impărţit tuturor celor ce simt româneşte. O istorie pe care puţini o ştiu, dar care merită învăţată!
Potrivit istoricului Razvan Pop, pana la acel moment numai in Sibiu functionau deja cel putin 6 scoli…si daca vorbim de cele romanesti erau deja un numar insemnat…
sursa foto: ocazii.ro