Lada şi povestea ei. SIMPOZION NATIONAL. La… Muzeul ASTRA!

Inainte de a va dezvalui despre ce noua si… categoric binevenita initiativa a specialistilor de la CNM ASTRA este vorba in cele ce urmeaza, trebuie sa amintesc o vorba din batrani acre, cu fiece gest, idée sau proiect al celor ce tin traditia acestei institutii se adevereste, se implineste, cat pentru o tara intreaga: OMUL SFINTESTE LOCUL.

Din nou suntem provocati sa patrundem taine, istorii… pe ceea ce am putea numi… linia vietii unei maiestrii care s-a consacrat in spatiul transilvan.

Nu mai putin de 20 de cercetători, muzeografi şi artişti plastici din Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Sălaj  vin la Muzeul ASTRA să discute pe larg tot ce înseamnă lăzile şi poveştile lor. Un eveniment efervescent, plin de culoare, stiinta, si pasiune. Acesta se va desfasura în perioada 18-20 iunie 2015 în cadrul celei de-a II-a ediţii a Simpozionului Naţional Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate. In acest context, participanţii vor prezenta amănunţit povestea lăzilor care provin din toate zonele geografice ale României, multe dintre ele fiind piese importante în colecţii muzeale. 

,,Lada şi povestea ei” , tema abordată în Simpozion, este, in opinia conducerii muzeului sibian, un veritabil impuls pentru specialiştii în domeniu. Aceştia au astfel ocazia să planifice un calendar de evenimente pentru viitorul apropiat. El va cuprinde o serie de workshopuri şi evenimente interactive, de unde publicul va putea înţelege cât de importantă este tradiţia pe care o impune mobilierul pictat şi istoria lui.  

,,Lada, din punct de vedere functional, este văzută în zilele noastre ca o rămăşiţă a trecutului. Pe de altă parte, în istoria orală, se mai vorbeşte doar de lada de zestre a bunicii. În trecut, însă cuvântul ladă mai era asociat şi cu lada de grâne, de vecinătate, de breaslă, sau de biserică“, declara Simona Malearov, Muzeograf Compartimentul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, in preambulul manifestarii.

Locaţia aleasă pentru organziarea Simpozionului – Casa Artelor – nu este întâmplătoare. În Casa Artelor, nr. 21, Piaţa Mică are loc expoziţia ,,Povestea lăzilor săseşti”, unde sunt expuse 50 de piese de mobilier săsesc.

 

Program Simpozion naţional Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate

Joi, 18 iunie – dezbateri & lucrări între orele 15 – 19

Vineri, 19 iunie – dezbateri & lucrări între orele 10 – 18

Sâmbătă – program de vizite în Muzeu

 

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: