Li s-a acrit de POLITICĂ! Când vorbesc despre partide și oameni politici, românii vorbesc despre „HOȚI”, despre „escrocherii”… Ce indică un studiu IRES?

Mai mult de 9 din 10 respondenți la un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) au declarat că au puțină și foarte puțină încredere în partidele din România, iar trei sferturi dintre participanții la studiu au păreri depreciative cu privire la partidele din România. Se poate spune că neîncrederea este dominanta atitudinală a românilor în ceea ce privește partidele politice din țara noastră, după cum indică un recent studiu IRES, citat de Hotnews.ro.

  • Românii, to mai neîncrezători în partidele politice

Potrivit sursei menționate, aproape trei sferturi dintre români au păreri depreciative cu privire la partidele din România, scârbiți de promisiuni de șarte sau de măsuri care i-au adus în sapă de lemn sau au ridicat în rang birocrația. Așa cum arată cercetarea IRES, în rândul bărbaților, dar și al tinerilor între 18 și 35 de ani și al locuitorilor din zonele urbane, opiniile negative despre partide sunt mai frecvente. Același lucru se constată și în ceea ce privește românii cu studii superioare.  

De asemenea, s-a constatat că încrederea în partide este cu atât mai scăzută cu cât vârsta celor chestionați este mai mică.

Totodată, studiul IRES dovedește că doar 6% dintre participanții la studiu sunt de părere ca partidele din România îndeplinesc criteriul de bază- anume acela al susținerii interesului cetățeanului.

Potrivit sursei, s-a constatat că „Partidele sunt asociate, aproape în exclusivitate, cu termeni negativi. Atunci când sunt rugați să avanseze primul cuvânt care le vine în minte când se gandesc la partidele din România, majoritatea enunțurilor au caracter depreciativ la adresa formațiunilor politice. Printre acestea cele mai frecvente se referă la: hoți / furt / escrocherie ¬ indicate de 12% dintre participanții la studiu sau corupție / mită (10%). Asocierile pozitive sunt prezente într-o proporție redusă”, menționează Hotnews.ro.

*Doar o treime dintre respondenți (34%) cred că după alegerile locale și parlamentare din acest an situația din România s-ar puteaîmbunătăți, în timp ce 43% cred căsituația va rămâne la fel; 17% sunt convinși că se va înrăutăți.

sursa foto: revista22.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: