Limita subzistenţei. Ei sunt pe cale să ajungă acolo!

Asta afirmă cu îngrijorare liderul sindicaliştilor sibieni din domeniul asistenţei sociale, dl Cosmin Popa.  Acesta spune că este imperios necesar să se rezolve de urhgenţă problemele majore care afectează salariaţii din sistem. În opinia sa şi a colegilor săi, totul porneşte de la rediscutarea şi modificarea contractului colectiv de muncă şi de la legea salarizării, în ultimă instanţă. Concret, domnia sa spune că toţi cei care sunt angajaţi în acest domeniu riscă să ajungă la limita subzistenţei, iar sistemul în sine să ajungă de râpă, ceea ce este foarte grav, ţinând seamă că aici se lucrează cu oameni pentru salvarea şi supravieţuirea unor semeni aflaţi în situaţii de risc (copii şi adulţi). Mai mult, sindicaliştii sunt disperaţi din pricina cuantumului de numai 700 de lei al salariului pe care îl iau după o lună de muncă în condiţiile în care cu toţii (indiferent ce post ocupă în unităţile de asistenţă socială!) poartă răspunderea pentru viaţa unor oameni suferinzi, ca să nu mai vorbim de neacordarea tichetelor de masă şi a vaucherelor de vacanţă. „În aceste condiţii, nu este de mirare că mulţi dintre colegi sunt tentaţi să plece şi caută orice „portiţă” să iasă din sistem sau, dacă e posibil, chiar să plece în străinătate, pentru că aşa nu mai pot îndura o viaţă la limită”, explică liderul de sindicat.

Tot de la domnia sa am aflat că sindicaliştii din asistenţa socială vor face demersuri penttru urgentarea modificării legii salarizării, deşi, cel mai rapid termen când ar putea să se materializeze doleanţele lor ar fi, potrivit procedurilor legale, 2016, un cuvânt greu având Ministerul Muncii şi, fireşte, decizia Guvernului.

Contactat telefonic, Cosmin Popa a ţinut să sublinieze că „situaţia este critică” şi că, dacă problemele colegilor săi nu vor găsi rezolvare până nu e prea târziu, sindicaliştii ar putea trece la măsuri radicale, putându-se ajunge chiar la grevă generală.

Demn de precizat, Sindicatul Lucratorilor din Asistenta Sociala Sibiu  are in prezent peste 300 de membrii atat din aparatul propriu al DGASPC Sibiu (functionari publici si personal contractul) cat si personalul contractual din centrele pentru persoanele adulte cu dizabilitati si centrele de copii aflate in subordonate Directiei.

De altfel, în ideea unei informări cât mai corecte a opiniei publice, ieri a avut loc şi o conferinţă de presă la Sibiu.

Iată detaliile:

TEME: CONTRACTUL COLECTIV LA NIVEL DE GRUP DE UNITĂŢI DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ

SITUAŢIA DELICATĂ A SALARIAŢILOR DIN SISTEMUL DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ

 

PARTICIPANŢI :

 

SAFTA ELENA –  BLOCUL NAŢIONAL SINDICAL – FILIALA SIBIU

GABRIEL CHIFU –  SECRETAR CONFEDERAL ASISTENŢĂ SOCIALĂ –  BLOCUL NAŢIONAL SINDICAL

POPA COSMIN – PREŞEDINTE SINDICATUL LUCRĂTORILOR DIN ASISTENŢĂ SOCIALĂ SIBIU

 

 

În cele ce urmează vă prezentăm documentul trasmis de sindicalişti către ministerul de resort:

 

 Catre

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

Ministrul delegat pentru dialog social

Domnul Liviu Marian POP

Stimate domnule ministru

Federatia PUBLISIND este o structura sindicala federativa, afiliata BNS, care totalizeaza peste 30.000 membri structurati in 62 de sindicate din 4 sectoare de activitate conform HG 1260/2012. In prezent PUBLISIND este reprezentativa la nivelul sectorului administratie publica, sectorului asistenta sociala, grupului de unitati ANP (penitenciare – 60% din grup), grupului de unitati ANPM (mediu – 20% din grup) si grupului de unitati TVR-SRR (radio/televiziune – peste 50% din grup).

In temeiul reprezentativitatii la nivelul sectorului asistenta sociala, avand ca membrii peste 10.000 de salariati din acest sector, in urma unei fuzionari recente, PUBLISIND si-a exprimat anterior intentia de a demara negocieri colective la nivel de sector sau de grup insa raspunsul MMFPSPV a orientat federatia catre UNCJR, ministerul afirmand ca nu detine calitatea de parte in negociere, iar UNCJR a plasat sarcina negocierilor la nivelul MMFPSPV prin raspuns oficial adresat PUBLISIND, astfel incat, nefiind identificate partile, nu au putut fi initiate negocieri colective la nivelurile mentionate, pana in prezent.

Raspunsurile pe aceasta tema au fost transmise de dl Serghei Mezaros a carui subiectivitate in privinta noastra a mai fost reclamata de PUBLISIND in trecut avand in vedere calitatea acestuia de reprezentant ales intr-un organ de conducere al unei organizatii sindicale federative alta decat PUBLISIND.

Constatand ca MMFPSPV in conformitate cu art 145 din Legea nr 62/2011 a verificat si autorizat prin semnatura, stampila si inregistrare in vederea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei un contract colectiv la nivel de grup de unitati asistenta sociala (nr.1376/22.10.2014) semnat de alte organizatii sindicale, va semnalam in continuare o serie de aspecte cu privire la care va solicitam sa ne transmiteti opinia dumneavoastra si in masura in care considerati oportun, masurile adoptate ca urmare a prezentei semnalari.

Conform contractului susmentionat partea angajatorului, cum este definita de art. 137 al Legii dialogului social a fost reprezentata astfel:

„Reprezentanţii administraţiei/patronatului (!):

1. Consiliul Judeţean Argeş, reprezentat prin Olteanu Mirela – consilier superior CJ Argeş;

 

 

2. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, reprezentat prin Alboi Şandru Elena – Director General Adjunct Economic şi Administrativ DGASPC Bistriţa-Năsăud;

3. Consiliul Judeţean Bacău reprezentat prin Sorin Bîrlădeanu – Director DGASPC Bacău;

4. Consiliul Judeţean Iaşi, reprezentat prin Ion Florin – Director DGASPC Iaşi;

5. Consiliul Judeţean Mehedinţi, reprezentat prin Aprotosoaie Georgeta – Director Executiv Adjunct DGASPC Mehedinţi;

6. Consiliul Judeţean Satu Mare, reprezentat prin Apan Octavian – Director General DGASPC Satu Mare;

7. Consiliul Judeţean Vaslui, reprezentat prin Agudaru Mihaela – Director Executiv Direcţia Resurse Umane DGASPC Vaslui;

8. Consiliul Judeţean Braşov, reprezentat prin Luminiţa Olteanu Nicoleta – Consilier Judeţean CJ Braşov;

9. Primăria Sectorului 2 Bucureşti, reprezentată prin Mihaela Deşliu – Şef Serviciu Juridic DGASPC Sector 2;

10. Primăria Sectorului 4 Bucureşti, reprezentată prin Vişan Mariana – Şef Serviciu Resurse Umane DGASPC Sector 4;

11. Primăria Sectorului 5 Bucureşti, reprezentată prin Popescu Florentina – Director DGASPC Sector 5;

12. Primăria Sectorului 6 Bucureşti, reprezentată prin Marius Lăcătuş – Director DGASPC Sector 6 şi Gabriela Georgiana Schmutzer – Director General Adjunct Direcţia Economică.”

 

Precizam faptul ca Legea nr. 62/2011 impune pentru negocierea la nivel de grup de unitati in sectorul bugetar ca partea angajatorilor sa fie reprezentata strict de reprezentantul legal al ordonatorilor principali de credite (art 137 Legea nr. 62/2011).

Astfel cum se observa in contractul colectiv susmentionat, un numar de 12 entitati, consilii judetene sau primarii de sector din municipiul Bucuresti sunt reprezentate de directori generali, directori generali adjuncti, directori executivi, directori executivi adjuncti, directori sau directori adjuncti de directie, precum si de sefi serviciu sau consilieri, toti de la nivelul ordonatorilor secundari de credite (DGASPC) cu doua exceptii – consilierii din consiliile judetene Arges si Brasov a caror calitate de reprezentanti legali ai ordonatorilor principali de credite este discutabila si trebuie lamurita.

In plus fata de problema nivelului reprezentantilor la negociere, semnalam nereguli grave in privinta semnarii si stampilarii Contractului colectiv mentionat, avand in vedere faptul ca primariile sectoarelor 2 si 5 din Bucuresti nu au semnat/stampilat actul colectiv iar semnatura consilierilor de la consiliile judetene Arges si Brasov nu este autentificata prin stampila institutiei. Cu toate acestea, atat in continutul cat si in anexa contractului colectiv nr 1376/2014 sunt enumerate 12 parti ale angajatorilor reprezentand entitati la nivelul carora se afirma ca actul ar produce efecte desi nu a fost semnat de toate respectivele entitati. Aceste aspecte sunt vizibile pe pagina de Internet a MMFPSPV:

(http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Dialog_Social/CCM/2014-10 22_CCM_GU_AsistentaSociala2014-2015.pdf)

Fara sa ne pronuntam asupra continutului contractului colectiv nr 1376/2014 intrucat nu este responsabilitatea PUBLISIND, ne vom limita la aspectele procedurale stabilite de lege in sarcina MMFPSPV conform art 147 din Legea nr 62/2011 si vom mai adauga la aspectele deja enuntate mai sus faptul ca la initierea negocierilor nu a fost respectata o conditie primordiala stabilita de lege, respectiv anuntarea tuturor partilor indreptatite sa participe la negocierea colectiva.

Federatia PUBLISIND este federatie reprezentativa la nivelul sectorului de activitate asistenta sociala si include in structura sa ca membrii afiliati, cu drepturi depline, 16 sindicate din sectorul asistenta sociala, inclusiv sindicate din cadrul entitatilor care sunt enuntate in continutul contractului colectiv susmentionat, respectiv Sindicatul Nova Vita din Iasi, Sindicatul Protector din cadrul DGASPC Sector 2 Bucuresti si Sindicatul ASIS din cadrul DGASPC Sector 6 Bucuresti.

Pe adresa Federatiei PUBLISIND nu au fost inregistrate niciun anunt sau invitatie pentru participarea la negocierea acestui contract colectiv, nefiind prima situatie de acest tip in care se incearca eludarea legii prin eliminarea PUBLISIND de la masa negocierilor.

Nu incheiem inainte de a va semnala probabil cel mai deranjant aspect din perspectiva legalitatii si aplicarii CCM nr 1376/2014, respectiv o noua incercare de eludare a prevederilor legale care definesc contractul la grup de unitati ca legea partilor semnatare. Este vorba despre raspandirea, imediat dupa publicarea contractului colectiv, de catre organizatiile sindicale semnatare, la nivelul tuturor DGASPC-urilor din tara a unor formulare tip de „aderare la CCM nr 1376/2014” o procedura a carei incadrare juridica din perspectiva legalitatii sau a aplicabilitatii nu ne vom stradui sa o criticam avand in vedere ca excedeaza in mod evident cadrului legal.

Formularele susmentionate au fost deja semnate de conducatorii unor DGASPC si CJ, care au tradus probabil principiul erga omnes aplicabil contractelor colective intr-un efect extins al respectivului act colectiv asupra altor unitati decat cele semnatare, doar in baza unei „aderari la legea altor parti”. Din pacate suntem convinsi ca eventuale controale viitoare ale unor organe financiare vor evidentia in mod sigur neregulile, masurile previzibile urmand sa aiba efecte dezastruoase asupra unitatilor si salariatilor. Singura situatie in care este permisa, conditionat, extinderea efectelor unor contracte este la nivel de sector, prin ordin MMFPSPV cu avizul CNT (art 143 alin 5 din Legea nr 62/2011), legiuitorul preintampinand procedural incercarile de evitare a negocierilor deschise, democratice, disponibile tuturor partilor indreptatite sa negocieze.

Apreciem ca cel putin prin prisma neregulilor susmentionate MMFPSPV ar fi trebuit sa retrimita partilor contractul colectiv nr 1376/2014 in urma constatarii incalcarii aspectelor procedurale legale (art 147, Legea nr. 62/2011). Insa in cazul unei verificari amanuntite a documentului precum si a materialelor conexe (mandatarea reprezentantilor conform legii, indeplinirea termenelor si obligatiilor prealabile semnarii contractului, continutul contractului, drepturi incluse conform legii) probabil ca MMFPSPV va constata si alte probleme care vor suscita luarea unor masuri imediate impotriva salariatilor MMFPSPV care au permis cu sau fara intentie implicarea intr-o astfel de situatie a ministerului care garanteaza ca principala atributie exact respectarea Legii dialogului social.

Domnule ministru, va solicitam sa adoptati masurile pe care le considerati necesare pentru corectarea de indata a situatiei si sa ne transmiteti opinia dumneavoastra.

Anexam materiale doveditoare ale aspectelor susmentionate

Cu deosebita consideratie

Stefan TEOROC Gabriel CHIFU

PRESEDINTE SECRETAR GENERAL

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: