Dacă chiar e așa, e grav!!! O statistică absolut înfiorătoare: Două treimi dintre copiii din centrele sociale din România au primit pastile care să-i liniştească sau sa-i adoarmă. Mai precis, cca 6.000 de copii au fost drogaţi. Iar datele sunt oficiale si au fost obţinute de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) de la Direcţiile de Protecţie a copilului și Asistență Socială din ţară.
Din aceleaşi acte reiese că un sfert dintre copiii de care statul trebuie să aibă grijă au început să aibă probleme grave care i-au dus, în fiinal, pe paturile spitalelor de psihiatrie. După ce au fost abandonaţi de familie, primesc medicamente şi umilinţe și tratament absolut INUMAN!
„Percepția asupra unei instituții diferă. Dacă vizita este anunţată a unui ministru sau dacă vizita nu este anunţată. Într-o vizită anunţată o să observaţi că toţi au paturile la fel făcute, lenjeriile sunt noi. Culmea, în instituţiile pentru adulţi veţi găsi nenumărate pluşuri, ursuleţi, elefanţi pe paturi, unele locuri plin de icoane, toţi spălaţi şi îmbrăcaţi la fel, dacă se poate în pijamale sau treninguri dacă se poate identice. Şi bineînţeles, puşi să coloreze”, spune Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice, citată de digi24.ro.
*CRJ – scrisoare către premier, în legătură cu situația dramatică a copiilor din sistemul de protecție socială
Medicii pedopsihiatrii au prescris medicaţie psihotropă în cote alarmante copiilor din sistemul de protecţie specială şi, de cele mai multe ori, la cererea îngrijitorilor acestora şi nu a reprezentantului lor legal, se arată într-o scrisoare adresată premierului Viorica Dăncilă, dar şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, de Centrul de Resurse Juridice (CRJ).
„Medicii pedopsihiatrii au prescris medicaţie psihotropă în cote alarmante copiilor din sistemul de protecţie specială şi de cele mai multe ori la cererea îngrijitorilor acestora şi nu a reprezentantului lor legal. (…) Datele puse la dispoziţie de ANPDCA la cererea CRJ ne indică un număr de aproximativ 6.000 de beneficiari ai sistemului de protecţie specială cărora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9.000 diagnosticaţi în anul 2018. De asemenea, aproape un sfert dintre ei au fost internaţi într-un spital de psihiatrie din România în acelaşi an. Aproape 400 au fost internaţi de mai mult de trei ori la psihiatrie în acelaşi an, iar, dintre aceştia, 150 au fost spitalizaţi pentru mai mult de o lună. Cifrele acestea, dar şi rapoartele publicate de CRJ în ultimii 16 ani ne indică faptul că medicaţia este utilizată pentru a controla stările şi comportamentul copiilor şi mai puţin pentru a trata sănătatea lor mintală. Cu alte cuvinte, medicaţia psihiatrică este folosită ca substitut al nevoii de afecţiune a copiilor din sistemul de protecţie specială, dar şi ca metodă de pedeapsă a acestora”, menţionează CRJ. (digi24.ro)
Semnatarii scrisorii întreabă autorităţile „cine şi unde a sesizat privarea arbitrară de libertate a copiilor într-un spital de psihiatrie, contenţionarea chimică a copiilor cu dizabilităţi, cu episod depresiv, autism, ADHD sau cu tulburări de conduită”.
„Câte situaţii de abuz de acest tip sau rele tratamente au fost raportate de asistenţii sociali, medicii şi psihologii angajaţi ai acestor instituţii. De câte ori angajaţii acestor instituţii sau asistenţii maternali profesionişti s-au plâns de lipsa de cunoştinţe sau de servicii de specialitate în domeniul gestionării comportamentelor dificile sau a episoadelor depresive întâlnite la copii instituţionalizaţi? Ştiut fiind că toţi copiii care sunt luaţi în plasament prin DGAPSC şi apoi transferaţi din centrul de plasament în asistenţă maternală, din nou acasă şi înapoi în centrul de plasament sau în casa de tip familial – prezintă un risc crescut la dezvoltarea unor tulburări emoţionale şi sunt în risc de a primi unul sau mai multe medicamente neuroleptice – în câte situaţii directorii DGASPC, în calitate de reprezentanţi legali ai copiilor, au supravegheat măsurile dispuse cu privire la aceştia şi au cerut ajutor de specialitate din partea ANPDCA şi a MS?”, întreabă reprezentanţii CRJ.
Oricum ar fi, cert este că sistemul ăsta de protecție socială are multe hibe, multe semne de întrebare, multe… probleme grave. Încă ies de acolo oameni care, la vârsta majoratului se clatină pepropriile picioare, la propriu și la figurat, alții ajung în stare de a lua decizii extreme, până la suicid sau… o iau e calea infracțiunilor, în căutarea unei soluții de supraviețuire…
Rar, foarte rar… din sistemul ăsta de protecție se ivesc povești frumoase. Și-i păcat!!!