Ştiaţi că… sub denumirea de Mălai se ascunde prăjitura țăranului? Mălaiul s-a consacrat a fi unul dintre dulciurile cele mai des preparate in lumea satului tradițional (si ceva foarte sanatos si gustos). Era pregătit de mame şi pus în traista copiilor, atunci când aceștia mergeau la şcoală; de asemenea, era dus de fete în şezătorile de iarnă.
Povestea lui o veti cunoaste in lucrarea „Popasuri culinare în ţinutul Sibiului”, un proiect extrem de generos al carui initiator este CJCPCT Cindrelul-Junii Sibiului.
Si asta pentru ca… mâncarea tradiţională a devenit, de câţiva ani încoace, unul dintre cele mai intens promovate segmente ale civilizaţiei tradiţionale. Au fost iniţiate târguri cu produse tradiţionale, iar în mediul online există site-uri sau secţiuni dedicate produselor şi reţetelor cu specific tradiţional. Atenţia acordată acestui tip de iscusinţă culinară poate fi explicată şi prin conceptele „bio” şi „ecolologic”, asociate mâncărurilor tradiţionale. Concomitent, există voci care subliniază conţinutul important de grăsimi al acestui tip de hrană. Între aceste două puncte de vedere se conturează un al treilea care atrage atenţia asupra numărului mic de reţete tradiţionale promovate în prezent, precum şi asupra culturii căreia mâncarea i-a dat naştere în lumea satului, dupa cum consemneaza www.traditiisibiene.ro .
„Popasuri culinare în ţinutul Sibiului”.- Proiect finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu.
“Proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional”.
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”