MĂREAȚA și FASCINANTA CHINA, la SIBIU. „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” şi „Beautiful China”, cele mai noi expoziţii C.N.M. ASTRA

Dovezile arheologice sugerează o prezență umană pe teritoriul Chinei încă de acum 250.000 = 2,24 miloane de ani. O peșteră din Zhoukoudian (în apropierea Beijingului de astăzi) prezintă fosile hominide datând din perioada 680.000 – 780.000 î.Hr. Fosilele sunt ale Omului de Pekin, un exemplu de Homo erectus care utiliza focul. Situl Omul de Pekin a dat, de asemenea, resturi de Homo sapiensdatând din perioada 18.000-11.000 î.Hr. Unii oameni de știință susțin că o formă de protoscriere a existat în China mai devreme de anul 3000 î.Hr.

Conform traditiei chineze, prima dinastie monarhică a fost Xia, care a apărut în jurul anului 2070 î.Hr..Dinastia a fost considerat mitică de către istorici, până săpăturile arheologice științifice de la Erlitou, unde au fost găsite rămășițe datând din epoca bronzului, în Henan în 1959.Însă rămâne neclar dacă aceste site-uri sunt rămășițele dinastiei Xia sau unei alte culturi din aceeași perioadă…

CHINA: o țară mereu fascinantă, cu o istorie aproape de necuprins și mereu gata să dea lecții. Îndepărtata CHINA se dezvăuie, acum, sibienilor!

Expoziţiile Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani şi Beautiful China sunt organizate de Muzeul ASTRA în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti şi cu sprijinul Institutului Confucius Sibiu. Cele două manifestări prezintă publicului, prin intermediul fotografiilor, monedelor şi artefactelor, aspecte importante din cultura şi civilizaţia chineză.

Moneda ocupă rolul principal în „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” . Așa cum afirmă dna Raluca Buşie, muzeograf C.N.M. ASTRA, istoricii văd MONEDA ca pe o oglindă a transformărilor de ordin politic, economic, social, cultural și artistic suferite de societatea chineză de-a lungul timpului. Putem identifica trei mari etape în evoluţia monedelor chinezeşti, prezentate în ordine cronologică în cadrul expoziţiei:

1. monede antice de la apariţia acestora până în perioada dinastiei Qing;

2. monede chinezeşti de la sfârșitul dinastiei Qing în Republica China până în timpurile moderne;

3. monede chineze din perioada modernă.

Pe de altă parte, expoziţia ”Beautiful China”, evidenţiază simbolurile binecunoscute ale Chinei: Marele Zid Chinezesc, Oraşul Interzis, Armata de teracotă, Ursul Panda, Ceaiul verde, Mătasea, Trenul de mare viteză etc. dar şi aspecte din viaţa cotidiană a chinezilor. Pe parcursul expoziţiei, muzeografii vor desfăşura şi un program de educaţie muzeală orientat către elevi, de unde nu vor lipsi atelierele interactive de decupaje de hârtie şi caligrafie chineză.

Beautiful China” şi „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” sunt dedicate deschiderii noului an chinezesc – Anul Maimuţei de Foc – sărbătorit pe 8 februarie 2016.

demn de precizat, colaborarea dintre Institutul Confucius şi Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”(unitate a C.N.M. ASTRA) s-a concretizat de-a lungul timpului în organizarea mai multor expoziţii dintre care amintim: „Artă şi măiestrie în China. Evantaie, umbrele şi broderii”- 2012, „China. Impresii de călătorie”- 2013, „Oameni şi locuri. Fotografii din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” – 2014.

Dată vernisaj: 12 februarie

Ora: 13:00

Locaţie: Sibiu, Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21

Ambele expoziţii vor fi deschise publicului până pe 8 mai 2016.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: