MARIA ANTONETA CIUCĂ, recunosută oficial ca TEZAUR UMAN VIU!

tezzzz
Vești faine pentru zestrea culturală a satelor sbiene!
Pe 6 septembrie 2021 s-au afișat rezultatele finale ale Programului Tezaur Uman Viu, Ministerul Culturii, sesiunea 2021. (12 meșteri de poveste au primit onorantul titlu, printre ei și o sibiancă)
Județul nostru este mai bogat cu un Tezaur Uman Viu în persoana doamnei Maria Antoneta CIUCĂ din Poiana Sibiului, recunoscută ca o adevărată purtătoare, păstrătoare și creatoare a cămășii și costumului popular mărginean!
Așa cum ne încredințează dna Ema Gavan, muzeograf Muzeul ASTRA, armonia formelor, a poziționării delicatelor motive și a culorilor, muzicalitatea alternanțelor de alb și negru cu accentele de auriu te îndeamnă să deosebești în lucrările meșterei Maria Ciucă o parte din spiritualitatea locurilor, a cerului, a plaiurilor în care trăiește, te îndeamnă parcă să-i confirmi încă o dată talentul năvalnic, copleșitor, inventivitatea uluitoare și dragostea pentru tradiție.
Maria Ciucă a început să lucreze de mic copil, alături de mama și sora ei.
Bună cunoscătoare a cusutului și a confecționării portului popular, dar și a tradițiilor specifice zonei, și-a creat în timp un stil propriu de abordare a lucrărilor realizând un echilibru perfect între modelele vechi și cele noi fără a împieta cu nimic tradiția.
A început să fie promovată începând cu anii ’80, de Muzeul ASTRA în cadrul Târgului Creatorilor Populari, primind o serie de distincţii; i se acordă diploma de membru al Academiei Artelor Tradiţionale în 1995; participă la numeroase târguri, festivaluri și expoziții în țară și în străinătate. Însoţită mereu de fiica Claudia Maria Bîja și nepoata Ruxandra Maria Bîja, cărora le-a transmis mai departe tradiția moștenită promovează împreună meşteşugul cusutului prin demonstraţii și povești menite să încânte vizitatorul și să îi deschidă sufletul pentru „a nu lăsa de piară costumul nostru național”.
Talent viguros, cu resurse nebănuite Maria Ciucă rămâne neîntrecuta păstrătoare a vechilor taine ale cusutului beatei, ciocănelului, barbur-ului, al croirii și încrețirii fustei sau albăstririi pânzei.
Dosarul doamnei Ciucă a fost depus de Muzeul ASTRA.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: