Marți, 10 decembrie între orele 16-19, pe pietonala N. Bălcescu (fântână) are loc actiunea anuală organizata de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen-A.L.E.G..
demn de aprecizat, această manifestare încheie cele 16 zile de luptă împotriva violenței domestice desfășurate în perioada 25 noiembrie-10 decembrie. Pentru că acest fenomen nu se sfârșește aici, organizatorii își propun să împărtășească și poveștile femeilor care au reușit să spună STOP relației abuzive și, mai mult, au decis să se implice și să dea curaj și altora care încă se luptă și se cred fără speranță.
*Violența împotriva femeilor este cea mai larg răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel global (conform studiului realizat de WHO).
Dreptul femeilor la siguranță, egalitate și la o viață fără abuz este încă un deziderat pentru care lupta este departe de a fi încheiată de vreme ce datele Uniunii Europene ne arată că 1 din 3 femei au trăit cel puțin un episod de violență fizică sau sexuală în timpul vieții.
DE LUAT ÎN SEAMĂ: În perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019 la Sibiu cifrele arată astfel:
· 148 certificate medico-legale au fost emise de către Serviciul Județean de Medicină Legală Sibiu. Vorbim de 148 de femei curajoase de toate vârstele, care au luat măsuri și au apelat la ajutor, numărul real ale celor care suferă în tăcere nu o să fie știut cu precizie, niciodată.
* 02.12.2019, o femeie de 66 de ani din Sibiu a fost ucisă de fostul soț
· 167 de ordine de protecție au fost puse în executare și 78 de ordine de protecție provizorii emise de către polițiști cf. Legii 148/2018, date primite de la Serviciul de Ordine Publică Sibiu
· 134 de cereri de emitere de ordin de protecție din care 93 de cereri au fost soluționate favorabil, 27 respinse, în 14 cazuri s-a renunțat la cerere date conform Judecătoriei Sibiu
A.L.E.G. invită jurnaliștii, reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în domeniu și trecătorii la o seară de veghe cu mesaj răsunător ce susține dreptul femeilor de a trăi fără violență. Gestul simbolic de aprindere a lumânărilor aduce un omagiu, dar și o speranță a unui viitor în care sa nu mai închidem ochii în fața semnelor de abuz pe care le vedem pe stradă, pe scara blocului, la serviciu sau în familie, nu mai rămânem nepăsători și nu ne mai lăsăm intimidați de rușine sau frică.
Schimbarea are nevoie de mai mult decât gesturi simbolice, iar viitorul fără violență ține de fiecare dintre noi. Trebuie să luăm atitudine, să oferim un sprijin, să devenim o voce și o forță pentru cei aflați în situații ce par fără ieșire.
IMPORTANT: Platforma www.sieureusesc.ro este locul în care se reunesc povești de viață ale învingătoarelor violenței domestice. Femei care au preluat controlul propriului destin și au trecut de la postura de victimă la cea de învingătoare, iar acum inspiră și ajută alte femei să zică NU abuzului și să găsească resurse interioare și exterioare care să le ajute să iasă din relația toxică.
Odată cu evenimentul Martorelor Tăcute celebrăm un an de activitate #SiEuReușesc – platforma care duce mai departe curajul atâtor femei de a rupe tăcerea și de a lupta împreună împotriva oricărei situații de abuz care le-a furat, în trecut, vocea, curajul și siguranța zilei de mâine. Citește testimonialele femeilor care au reușit și ieșit din relatia abuzivă: https://sieureusesc.ro/ro/testimoniale
Află mai multe despre www.sieureusesc.ro, cum te poți implica și întâlnește-te cu noi în 10 decembrie, la evenimentul ce onorează o luptă ce nu mai are voie să rămână tăcută.
A.L.E.G. e partenerul activ în lupta împotriva violenței domestice încă din 2004, oferind serviciul licențiat de informare și consiliere psihologică în sprijinul femeilor care se confruntă cu violența domestică și copiilor lor. Mai multe detalii despre noi și cum te putem ajuta aici.
Lăsăm lista serviciilor specializate în domeniul violenței domestice, disponibile în județul Sibiu:
· Direcția de Asistență Socială Sibiu prin echipa mobilă – 0800 811 822 (număr gratuit, non-stop)
· Centrul de primire în regim de urgență Sf. Ana gestionat de DGASPC Sibiu: tel. 0756 152 200, 075 610 252, 0269 983
· Centrul de primire în regim de urgență al Asociației Femeilor: tel. 0771 148 384, 0771 148 385
· Adăpostul Casa de Femei Creștină Estera: Tel. 0721 162 093, 0752 261 819
· Centrul de informare și consiliere A.L.E.G.: tel. 0753 893 531 (L-V, 9-18)
· Apelare în situații de urgență 112
· Linia telefonică destinată victimelor violenței domestice gestionată de ANES: 0800 500 333 (număr gratuit, non-stop)
foto: Silvana Armat