Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu va beneficia de 30 de saloane noi în cadrul maternităţii, după ce procesul de reabilitare şi modernizare a acestora s-a încheiat. O veste îmbucurătoare, cel puțin în contextul în care aproape zilnic apar știri despre colapsul care ține încă sistemul sanitar românesc în chingi, uneori prea departe de nivelul european. Iată, însă că se întâmplă și lucruri menite să schimbe fața pângărită a spitalelor noastre.
Concret, se dau în folosinţă 15 saloane la nivelul II, pentru Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie si 15 saloane la nivelul III (rooming-in) pentru Secţia Clinică Neonatalogie, suprafaţa utilă totală fiind de 700 m2 (350 m2/nivel).
Așa cum se precizează într-un comunicat de presă, fiecare salon dispune acum de grup sanitar propriu. În cadrul saloanelor este funcţional un sistem de apel medical, atât de la pat cât şi din cadrul grupului sanitar, pacienţii putând solicita personalul medical ori de câte ori este nevoie fără a fi nevoiţi să se deplaseze la cabinete. Saloanele au realizate instalaţiile de curenţi slabi în vederea asigurării posibilităţii de conectare la internet şi televiziune.
„Ne bucurăm că s-a reuşit finalizarea în timp util a acestei prime părţi a blocului materno-infantil, unde condiţiile de cazare sunt unele de nivel european. Procesul de mutare se va realiza în cursul acestei săptămâni pentru a se putea asigura frontul de lucru pentru cealaltă parte a clădirii, întrucât ne dorim ca reabilitarea să continue într-un ritm optim, cu atât mai mult cu cât am beneficiat de sprijinul Ministerului Sănătăţii şi acest proiect a fost deblocat după o perioadă îndelungată de pauză”, declară managerul SCJU Sibiu, Dr. Vasile Spinean.
De altfel, blocul materno-infantil al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se află într-un proces complex de reabilitare şi modernizare, gestionat de Ministerul Sănătăţii printr-un program de finanţare de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii. Suma totală necesară pentru reabilitarea completă a blocului materno-infantil din cadrul SCJU Sibiu prin programul de finanţare europeană gestionat de minister se ridică la aproximativ 25,5 de milioane de lei.
Lucrările au început în data de 19 iulie 2011 şi sunt executate de către un joint-venture româno-austriac, format din S.C. VAMED (Austria) şi S.C. VALVE INTERNAŢIONAL BRĂILA. Ulterior, modificările succesive de proiectare, atât pe partea de construcţii cât şi pe cea de instalaţii, au dus la depăşirea valorii iniţiale a proiectului dar, în urma eforturilor Ministerului Sănătăţii, lucrările s-au reluat într-un ritm accentuat în luna ianuarie 2014, cumsusțin surse din conducerea instituției.
În momentul de faţă stadiul fizic al lucrărilor pentru întregul proiect este de aproximativ 50%.
La încheierea tuturor lucrărilor, în cadrul maternităţii Sibiu vor funcţiona: 42 de saloane cu grup sanitar propriu şi cu un total de 83 de paturi, 3 săli de operaţii, 7 săli de naşteri, 3 saloane ATI neonatalogie, 3 săli ATI prematuri, 3 saloane de Terapie Intensivă pentru femei şi cabinete pentru personalul medical.