sâmbătă, 22 martie 2025
12.4 C
Sibiu

MEREU TÂNĂR: MAESTRUL FLORIN PIERSIC, 80 de ani!

 

27 ianuarie. Române, unde-ai fi, nu te poți trezi azi fără să nu zâmbești, mulțumind Domnului că și tu ești parte a acesui neam de oameni cu har, care l-a dat lumii pe marele, neobositul ACTOR, MAESTRUL FLORIN PIERSIC.

 

Îl vezi la televizor, la teatru, în turnee, cu vigoarea tinereții fătă de bătrânețe, cu dăruirea aceea inegalabilă care ți dă puteri nebănuite, vindecătoare și desăvârșite, jucând și vorbind, cântând și povestind, ca o carte deschisă, arzând prin profesie și iubire pentru fiecare dintre noi.

Azi, maestrul împlinește, incredibil, 80 de ani. De primăveri, căci anii săi, deceniile petrecute pe scenă și pe platourile de filmatau fost și rămân pururea primăveri cu-atâta rod, cu clipe minunate transformate în artă, pe măsura unei cariere fabulase acre continuă și se înalță și ne cuprinde și ne face mai bogați, mai veseli, mai buni!

Azi, nu putem decât să mulțumim Domnului că ne-a hărăzit un așa dar uriaș și de nestăvilit!

No, fain, Mărgelatule! Binecuvântat fi și țucă-ne cât te țin puterile, cu tot ce știi tu să faci mai bine! Și ținene-de de povești, în veacul vecilor, că bună răsplată oi primi de la Domnu și din inimile noastre însetate să-ți fie aproape!

LA MULȚI ANI!

 

*Născut din părinți bucovineni (mama originară din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata), Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (azi,Colegiul Național Emil Racoviță).

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci sau Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Național din București).

În anii ’60, Florin Piersic se căsătorește cu actrița Tatiana Iekel, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Jr.A doua soție a fost tot o actriță, Anna Szeles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În 1985 Anna Széles a cerut și a obținut divorțul și s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea și pe fiul lor, Daniel. În 1993, după o relație de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.

În 26 ianuarie 2011 cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.

De-a lungul timpului Florin Piersic a primit titlul de „cetățean de onoare” al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București sau Galați.

La 10 decembrie 2012, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, actorului i s-a acordat cetățenia Republicii Moldova. Florin Piersic a adresat o scrisoare președintelui moldovean motivând solicitarea prin faptul că acolo este primit foarte bine de oameni și se simte iubit, iar tatăl lui a activat, în calitate de medic veterinar, atât în Bucovina cât și înBasarabia (la Cernăuți, respectiv Soroca).

În anul 2009 Florin Piersic înregistrează un disc de autor la casa de discuri OVO MUSIC: „Florin Piersic – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”. Toate cele 10 melodii sunt compuse de Dan Iagnov: „O poveste de o zi”, „Latino lasciv”, „Anemone mii”, „Femeia e secretul”, „Și ploua…”, „Pe cărările vieții”, „Poveste cu un saxofon”, „Viața este o poveste”, „Cînd ninge” și „Un pas pe zăpadă”. Versurile cântecelor „Latino lasciv” și „Anemone mii” sunt scrise de Dan Iagnov. Versurile celorlalte cântece sunt scrise de Andreea Andrei.

Distincții

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Actorul Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Teatru

  • Act venețian

  • Zbor deasupra unui cuib de cuci

  • Gaițele

  • Logodnicele aterizează la Paris

  • Oameni și șoareci

  • Străini în noapte

  • Cartea lui Iovita

  • Dulcea pasăre a tinereții

  • Heidelberg-ul de altă dată

Teatru TV

  • Visul unei nopți de iarnă

  • Ultima haltă în paradis

  • Jocul de-a vacanța

Filmografie

Debutul cinematografic s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în ceea ce privește filmele istorice în Neamul Șoimăreștilor din 1965, regizat de Mircea Drăgan, și apoi a jucat în filmul care l-a făcut cunoscut De-aș fi Harap Alb (1965), regizat de regizorul Ion Popescu-Gopo.

Printre rolurile sale celebre din filme s-au numărat haiducul Anghel Șaptecai, haiducul Grigore Pintea și Mărgelatu.

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

„Don Quijote” pe poante face sărbătoare pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu”

Centrul Cultural „Ion Besoiu” - Sala Mare: 11 Aprilie...

IMPRESIONANT: PRIMUL BUST DE COPIL SCULPTAT DE CONSTANTIN BRÂNCUȘI, LA BRUKENTHAL

EVENIMENT MAJOR: Primul bust de copil semnat de Constantin...

Ora Pământului, celebrată pe… aripile muzicii la Sibiu!

Pentru a marca „Ora Pământului” la Sibiu, atenție, aproximativ...

Alte articole

Președinta Colegiului Medicilor din România, azi, la Colegiul Medicilor Sibiu

Președinta Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina...

Sute de specialiști la Congresul Național de Psihiatrie de la Sibiu

Potrivit organizatorilor, peste 900 de specialiști din țară și...

Chiar așa: Ce oameni de poveste are Sibiul! Elevă, al 77 de ani (ați citit bine!), în fața șevaletului!

Bate la poarta aniversării a 78 de primăveri, însă...

FAIN DE TOT: Scufița Roșie dă întâlnire copiilor sibieni!

Copiii cu vârsta peste 5 ani sunt invitați să...

Ziua Fericirii, pe aripile muzicii, la Filarmonica sibiană!

Filarmonica de Stat Sibiu vă invită joi, 20 martie,...

Întrevedere ministru Daniel David – Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone din România

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel...

De poveste: Invitație la Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului

Sibienii și... turiștii sunt invitați la un nou eveniment...

Sibiul, cu pregătiri în toi pentru Gala Destinația Anului 2025. Votați, implicați-vă!

Meritat: Sibiul se pregătește să fie gazda Galei Destinația...

Din aceeași categorie

Categorii populare