Radu Petrovici, inspiratul fondator al M.H. Salon Orchestra, a adus marți seară, la Sibiu concertul Timeless Mood, un spectacol DE VIS…, parte a unui grandios proiect în care muzica de salon şi armoniile pop-rock, se întâlnesc într-o experienţă emoționantă, cuceritoare… genul acela de concert care vășește și își face sufletul să danseze… chair și după ultimul… Bis.
Frumos, armonic, de neuitat!
Melanjul de genuri muzicale creează un univers, un tot integru, armonic, distins, lucrat în „cheia sol” a virtuozității,de la voci, la viori, clarinet, pian, percuție… totul minunat, totul „dichisit”, în interpretarea inedită a M.H. Orchestra, unica orchestră de salon din România.
MH Salon orchestra? Dovadă vie că… „Muzica e o revelaţie mai înaltă decât toată înţelepciunea şi filosofia la un loc”,cum spunea Beethoven.
Ce trebuie știut? În timp ce pianul nu mai este folosit în orchestrele mari, orchestra Master Hiram îl susține ca un covor sonor pe care celelalte instrumente se pot „așeza”, creând astfel volumul sonor al unei mari orchestre.
Orchestra Maester Hiram menține tradiția genului pe cale de dispariție, a marilor orchestre de salon din Berlin și cântă într-o formulă originală.
Un avantaj deosebit: în perioada 1880-1950, un număr mare de lucrări din Germania au fost rescrise pentru orchestra de salon, iar altele au fost nou compuse de compozitori. Deoarece nicio orchestră nu mai cântă în această formulă, publicul orchestrei Maester Hiram poate auzi numeroase lucrări uitate care nu mai sunt cântate în altă parte! Accentul principal al repertoriului este pe compozitorii relevanți perioadei 1880-1950, cum ar fi Paul Lincke, Joe Rixner, Hans Zander, Helmut Ritter, Willi Richards, Hand Bund ,etc.
Conștientă de tradiție, dar în același timp orientată spre viitor Orchestra Maester Hiram are un repertoriu vast, cu aproximativ 600 de piese din toate stilurile, de la baroc până la modern inclusiv și muzică românească. Ascultătorii se pot bucura de transcripții și aranjamente special concepute pentru orchestra de salon, datorită cărora multe lucrări scrise pentru marile orchestre simfonice pot fi interpretate și de acest ansamblu mai mic. Fie că vorbim de uverturi de Richard Wagner, simfonia a 6-a de Piotr Ceaikovski, operete și opere, valsuri sau polci, concertele Orchestrei Maester Hiram au câte ceva pentru fiecare iubitor de muzică!