5000. Acesta este numărul cazurilor sociale aflate înlumina acţiunilor Crucii Roşii Sibiu. Mult, puţin?!…
«Contează ce poţi face şi sa faci cât poţi pentru oameniiăştia care chiar au nevoie de ajutor şi la care mai nimeni nu se uită!». Aşa vorbeşte Raluca Morar, directorul Crucii Roşii Sibiu despre ceea ceconstiuie subiectul celor mai multe activităţi ale filialei: oamenii disperaţi,care vin să «tragă de mânecă» Crucea Roşie, siguri că aici, abia vor primi o rază de speranţă, un ajutor, un sfat şimai ales omenie.
În ultimii cinci ani, practic, 5000 de cazuri pecareCrucea Roşie Sibiu le monitorizează în urma unor anchete sociale, vizite la domiciliu, şi, mai ales campanii şi acţiuni diverse. Pentru că «Toţi merită o şansă».
«Focare»
Aşa cum aflat din discuţia cu interlocutoarea noastră, sunt,din păcate, oameni vulnerabili, la limita subzistenţei şi care luptă pentru un strop de sănătate şi linişte în tot judeţul Sibiu, dar… sunt şi câteva «focare» de cazuri sociale.
Un exemplu este cel dela Blăjel, unde există, la un loc cel puţin 60-70 de familii care au descoperit speranţa abia când a dat peste ei Crucea Roşie. Împreună cu fundaţia norvegiană Roamania HelpWestlandet. O situaţie similară este şi la Avrig , unde, în câteva barăci ale foste fabrici de sticlă se chinuiesă apuce ziua de mâine în condiţii greu de imaginat. Şi,tocmai pentru ca astfel de locuri să nu devină la un moment dat… « pepiniere »de alte şi alte cazuri sociale, Crucea Roşie Sibiu…identifică, analizează, sprijină aceşti oameni. Atâtprin intermediul unor campanii majore, (şi cu rang naţional), cum e de exemplu, « Banca de Alimente », organizată o dată la două luni la nivelul judeţului, sau prin activităţi punctuale, dedicate unor cazuri individuale. Fiecare situaţie are un specific,areo evoluţie, fiecare are nevoie de ceva anume şi toţi, bineînţeles, de înţelegere, de sprijin moral.
Drumul spre mâna de ajutor
Am întrebat-o pe Raluca Morar cum află de existenţa unui caz sau altul. A mărturisit, că, de cele mai multe ori, “în disperare de cauză, oamenii vin ei singuri. Nu se întâmplă să ne solicite autorităţile. Vin amărâţii cu de la sine putere sau cunoscuţii care ştiu cazul. Oricum, periodic, noi, Crucea Roşie solicităm primăriilor situaţia cazurilor sociale, pentru a identifica exact nevoile şi priorităţile ».