MINISTRUL AGRICULTURII CONFIRMĂ: „Din păcate, o parte dintre produsele pe care le consumăm sunt otrăvite”

Se vorbește de multă vreme că unele fructe care ajung în România depășesc limita de pesticide, devenind astfel foarte dăunătoare pentru consumatori. Acum însă, faptul este confirmat chiar de către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.


Acesta a făcut recent câteva declarații, subliniind că multe produse NU respectă normele europene, iar statul nu are mijloacele de a le controla.

Din păcate, o parte dintre produsele pe care le consumăm sunt otrăvite. Sunt o serie de produse care vin și din alte state și care nu respectă normele europene. În 2012 chiar am identificat un număr de camioane care veneau cu grapefruit din Turcia, fructe care aveau limita de pesticide depășită. Deci otravă. Produsele chimice care pot fi utilizate în Uniunea Europeană sunt produse mai scumpe, pentru că au altă calitate.Am declanșat controlul la frontieră al fructelor și legumelor care vin din alte state pentru a stop astfel de transporturi. Noi avem autoritatea Sanitar-Veterinară care efectuează controlul. Dar nu ne putem face mari iluzii, pentru că doar 10% din fructele și legumele care intră în România se pot controla potrivit legislației UE.În acest context, răspunsul este foarte clar: analiză de risc și sistematic controale. Analiza de risc trebuie făcută de autoritatea Sanitar-Veterinară. Și nu s-a făcut pentru că trebuie să ai oameni capabil să facă astfel de analize”, a spus ministrul Agriculturii într-o emisiune la Realitatea TV. Acesta a mai declarat că, potrivit legislației, autoritățile nu pot controla transportatorii care sunt în tranzit prin România, aceasta fiind una dintre probelemele care necestiă o soluție urgentă.

Și mai este un aspect care trebuie subliniat. Sunt camioane care declară că sunt în tranzit, trec sigilate și se desigiliează în țară. În România nu ai voie să controlezi un camion care nu se oprește cu transportul în țara noastră. Și de aceea am propus acum câțiva ani să le urmărim prin satelit sau prin GPS ca să fim siguri că nu descarcă în România. Însă, pentru asta trebuie modificată legea. Până acum nu s-a modificat”, a explicat, totodată, Achim Irimescu, potrivit internet-bun.info.

Așadar, MARE ATENȚIE la ce cumpărați!

Sursa foto: www.eumama.md

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: