Mobila pictată întâlnim încă din secolul al XVI-lea în mai toată Europa. începând cu Suedia, Elveția, Anglia, Țările de Jos, Catalania, Alsacia, Normandia, Germania de sud, Austria, Europa Centrala ( Polonia, Slovacia, Ungaria ), mergând prin Transilvania până în… Rusia și Țările Baltice.
Pentru că … MUZEULUI ÎI PASĂ! Îi pasă de valorile tradiţionale, iar una dintre ele este reprezentată cu cinste de mobilierul pictat. Acesta este şi motivul pentru care Muzeul ASTRA organizează în perioada 1-3 septembrie simpozionul naţional ,,Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate.” Evenimentul, ajuns la ediţia a III-a, reuneşte la Sibiu pe cei mai buni 20 de specialişti din ţară ( muzeografi & restauratori ) în ceea ce priveşte mobilierul pictat. Participanţii vor purta dezbateri despre bogatul repertoriu floral pictat pe piesele de mobilier şi vor face astfel cunoscute colecţiile de mobilier deţinute de instituţiile pe care le reprezintă.
Iata cateva lucrări și teme ce compun evenimentul de la Muzeul ASTRA: ,,Reprezentările florale pe mobilierul de Călata. Colecţia de blidare din cadrul MJIAZ” – Olimpia Mureşan muzeograf Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Zalău, ,,Dispunerea motivelor florale pe mobilierul săsesc” –Simona Malearov muzeograf Muzeul ASTRA, ,,Tehnici de decorare a unei piese de mobilier pictat de familia Umling. Probleme de restaurare” de Raluca Marilena Dumitrescu – restaurator Muzeul Județean Mureș.
O activitate nouă în cadrul Simpozionului naţional va fi un atelier de pictură pe mobilier pregătit de doamna Manuela Ivan din Braşov.
Simpozionul se va desfăşura în sala de conferinţǎ din Casa Artelor, PiaţaMică, nr. 21, Sibiu.
Toţi cei interesaţi pot participa la programul Simpozionului în zilele de joi, 1 septembrie 2016, între orele 15.00 – 19.00 şi vineri, 2 septembrie, între orele 10.00 – 18.00.
*Satele săsești au avut mereu farmecul lor și nu doar prin arhitectura diferită. Poartă printre casele lor un aer mistic, încărcat de istorie, care emană armonie prin fiecare mic detaliu arhitectonic sau decorativ. Dar dacă suntem în bună măsură familiarizați mai cu toții cu exterioarele, să vedeți musai ce secrete ascund interioarele, și ele pline de tradiție întruchipată în fel ți chip Și încă vie! Mobila pictată săsească: un tezaur cu adevarate capodopere care vorbesc prin culori meștesugit alese despre pasiune și dragoste de natură.
Tradiția mobilei pictate manual s-a transmis din generație în generație și duce mai departe poveștile fără vârstă spuse de formele ți culorile sale, se mândresc meșterii care astăzi păstrează viu acest obicei. Apropierea de natură și de tradițiile trecutului le servește ca sursă de inspirație în crearea acestui mobilier pictat. Modelul lor este natura și de aceea mobilă pictată nu va fi niciodată demodată…ba, o cale încă deschisă către FRUMOS…