miercuri, 19 martie 2025
-6 C
Sibiu

Mobilierul pictat, prilej de… simpozion la “Emil Sigerus”

Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu organizează în perioada 11-12 decembrie 2014 prima ediţie a simpozionului naţional ,,Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate.”. Asa cum anunta organizatorii, la acest eveniment de referinta din parcursul cultural al institutiei,  vor participa 20 de muzeografi, meşteri populari şi pasionaţi de pictură din judeţele Zalău, Braşov, Cluj, Mureş şi Sibiu.

 Întâlnirea îşi propune deschiderea unei noi uşi în abordarea temei mobilierului pictat, spre analizarea şi definirea acestuia din punct de vedere al zonelor de provenienţă, a tehnicilor de îmbinare, a coloritului şi a varietăţii motivelor pictate. De asemenea, prin organizarea acestei prime ediţii a simpozionului, C.N.M. ASTRA îşi doreşte să încurajeze contactele ştiinţifice între cercetători, curatori, colecţionari şi pasionaţi de artă. Practic, în acest mod se poate crea un forum de discuţii pentru schimburi de idei, informaţii şi concepte în domeniul mobilierului pictat.

,,Evenimentul prezintă povestea mobilierului pictat, o temă rar pusă în discuţie de către specialişti, încercând să unească informaţii referitoare la acest segment semnificativ al etnografiei, în care pictura este redată de către pictorii de frumos plină de viaţă, pasiune şi semnificaţie. Dorim să readucem la lumină o cultură locală transilvăneană de mult uitată precum lăzile şi cuferele din podul bunicilor noştri.“, a declarat Simona Malearov, muzeograf Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus.

Mobila pictata s-a nascut din nevoia de a decora o piesa de mobilier fara a recurge la un lemn de calitate (de esenta nobila ), fara a se recurge la sculptura, prea scumpa pentru multi.

 

Mobila pictata intilnim inca din secolul al XVI-lea in mai toata Europa incepind cu Suedia, Elvetia, Anglia, Tarile de Jos, Catalania, Alsacia, Normandia, Germania de sud, Austria, Europa Centrala ( Polonia, Slovacia, Ungaria ), mergind prin Transilvania pana în Rusia si Tarile Baltice.

Pentru tarile nordice, majoritatea motivelor sunt rustice si austere (multe în camaieu): motive de flori stilizate, case de tara in jurul unei biserici, animale de ferma pictate intr-un stil naiv, dar si motive inspirate direct din rococoul francez de secol XVIII si rococoul baroc italian ( cazul Suediei ).

In Transilvania mobilierul pictat a fost adus de sasii ce au colonizat regiunea si este foarte asemanator celui din sudul Germaniei, avand insa si densitatea decorului de pe mobilierul maghiar. Laleaua, dar mai ales trandafirul in diferite stadii de inflorire sunt cele mai prezente flori. Buchetele si ghirlandele sunt bogate si in multe alte flori mai mult sau mai putin stilizate, intr-o policromie absolut fermecatoare.

Simpozionul se va desfăşura la Sibiu, în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu din Muzeul în aer liber, în perioada 11-12 decembrie.

 

 

    

     

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

NOTAȚI ÎN AGENDĂ: Documentarul „Franța”, celebează Ziua Internațională a Francofoniei la Biblioteca ASTRA

Miercuri, 19 martie 2025, de la ora 17:00, Compartimentul...

STUDIU: Cât dau părinții pe meditații, costurile ascunse ale educației?

Costul mediu total anual crește odată cu vârsta...

„Platon, Opera latina”, la Brukenthal! Absolut minunat!

Muzeul Brukenthal continuă seria dedicată incunabulelor și oferă vizitatorilor...

Alte articole

INSPIRAT EVENIMENT: INVENTAR 24 Rezultatele sesiunii de achiziții 2024

Muzeul Național Brukenthal are plăcerea de a vă invita...

Sfaturi utile pentru trafic ÎN SIGURANȚĂ din partea polițiștilor sibieni

„Stimați conducători auto, Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din...

Integrală Beethoven la Filarmonica sibiană

Joi, 10 aprilie 2025, ora 19.00, la Sala Thalia:CONCERT...

Spectacol-invitat DE COLECȚIE, la GONG, pentru a celebra două sărbători consecutive ale lumii teatrale

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu marchează Ziua...

Cifrele weekend-ului pe agenda Poliției sibiene. Statistica „spune” multe!

IPJ Sibiu: În ultimele 72 de ore, polițiștii sibieni...

Pieton accidentat pe strada Nicolae Iorga din Sibiu. Victima traversa regulamentar!

Polițiștii rutieri intervin chiar acum la un accident produs...

Din aceeași categorie

Categorii populare