Morile de vant, atractia CNM Astra: 100.000 de vizitatori in doar trei luni!

Situate chiar în centrul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, morile de vânt sunt vizitate lună de lună de turişti din toate colţurile lumii. Spre exemplu, în lunile iunie, iulie şi august ale acestui an aproape 100.000 de vizitatori au trecut pragul Muzeului în aer liber, unde sunt expuse mai multe tipuri de mori.

Morile de vant din Muzeul in aer liber sunt principala atractie a vizitatorilor. In ultimel trei luni, aproximativ 100.000 de turisti au trecut sa le admire, potrivit oficialilor CNM Astra.

,,Morile de vânt din colecţia Muzeului în aer liber sunt mori pivotante, adică ele se pot roti în jurul unui ax central, pentru a permite captarea optimă a energiei vântului. Acest ax central este cunoscut sub numele de babalâc şi are rolul de a menţine verticalitatea corpului morii”, explică muzeograful Ştefan Păucean, directorul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA”.

În colecţia Muzeului ASTRA se regăsesc mori de vânt care se rotesc cu întreg corpul instalaţiei pentru captarea energiei eoliene. Muzeul mai dispune de o moară căciulată (sau olandeză) în cadrul căreia doar cupola se învârte pentru receptarea şi transmiterea energiei vântului la instalaţiile de măcinat.
În Muzeul în Aer Liber se mai poate admira un exemplar inedit în colecţiile muzeale din România şi anume o moară dispusă pe un soclu de piatră cu un sistem de douăsprezece vele de pânză. Astfel, întregul sistem de receptare şi transmitere a energiei mecanice la instalaţia de măcinat este mult mai uşor şi eficient. Acest tip de moară era foarte răspândit şi utilizat în tot bazinul Mării Mediterane (moara se mai numeşte şi de tip mediteranean) zonele cele mai reprezentative fiind sudul Greciei şi litoralul estic al Mării Mediterane.

Morile de vant expuse au aproximativ 15 metri inaltime, cea mai veche moara expusa in Muzeul in aer liber fiindconstruita in 1833.

În lunile iunie, iulie şi august ale acestui an 99.422 de vizitatori au trecut pragul Muzeului în aer liber, unde sunt expuse mai multe tipuri de mori.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: