Lupta împotriva corupției din România, al cărui principal actor este Direcția Națională Anticorupție, a primit astăzi o recunoaștere demnă de luat în seamă, tocmai din partea uneia din cele mai faimoase instituții de presă cu impact la nivel european.
Editorii de la Reader’s Digest din Europa au ales să o numească pe Laura Codruța Kovesi (procurorul șef al DNA) EUROPEANUL ANULUI tocmai acum deoarece consideră că activitatea acesteia a avut o influență majoră asupra societății românești.
Anunțul a fost făcut de Tarsago România, care este operatorul Reader’s Digest în România, prin intermediul unui comunicat de presă.
„Distincţia recunoaşte lupta curajoasă şi susţinută a Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA din România, împotriva corupţiei la nivel înalt. În calitate de şefă a agenţiei în fruntea căreia a fost numită în mai 2013, a trimis în judecată un fost prim-ministru şi a pus sub acuzaţie zeci de parlamentari, judecători şi magnaţi ai afacerilor. (…) Este a doua oară când un român câştigă acest premiu; în anul 2010, l-a primit Iana Matei, preşedintele fundaţiei Reaching Out Romania, pentru ajutorul acordat victimelor traficului de persoane. Laura Codruţa Kovesi reprezintă un alt exemplu remarcabil al valorilor pe care Reader’s Digest le promovează”, precizează comunicatul transmis de Tarsago România, scrie b365. ro.
Astfel, în numărul din luna februarie al tuturor revistelor Reader’s Digest care apar în Europa va fi inclusă o prezentare detaliată a Laurei Codruța Koveși, profil care este semnat de un celebru editorialist al New York Times, Andrew Higgins. Prezentarea prezintă evoluția procurorului șef al DNA, care și-a urmat tatăl în ceea ce privește cariera și care a reușit să declanșeze cel mai mare cataclism politic din România după revoluția din 1989.
Demn de reținut, în primele 9 luni ale lui 2015 DNA a pus sub acuzare pentru fapte de corupție peste 800 de persoane. Printre aceștia s-au numărat 4 miniștri, zece primari de mari orașe, 9 președinți de consilii județene, și 14 parlamentari. Comunicatul mai face referire și la un raport al Comisiei Europene care a recunoscut activitate extrem de eficientă a Direcției Naționale Anticorupție.
De asemenea se face referire și la un sondaj de opinie din 2015 care a relevat că românii au încredere în DNA în proporție de 61% în timp de în Parlament și-au manifestat încrederea doar 12% dintre români.
Titlul care o onorează acum pe Laura Codruța Kovesi este acordat anual și a mai fost decernat de-a lungul anului altor 21 de europeni.
*Deși s-a născut într-un alt județ din Ardeal, actualul procuror-șef al DNA a învățat și și-a desfășurat o mare parte din activitate la Mediaș și la Sibiu. Laura Codruța Kövesi, născută Lascu, (n. 15 mai 1973, Sfântu Gheorghe), a deținut din septembrie 2006 funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și în această calitate membru de drept în Consiliul Superior al Magistraturii. În 2013 a fost numită procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Laura Kövesi este fiica procurorului Ioan Lascu, care a deținut din 1980 până în 15 ianuarie 2010 funcția de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș.[1] Fratele ei, Sergiu Lascu, a devenit în 2010 director general adjunct al Direcției Tehnologia Informației și Comunicare din Transgaz.
Laura Kövesi a absolvit învățământul preuniversitar la Mediaș, unde a evoluat ca baschetbalistă la Club Sportiv Școlar Mediaș. De acolo a fost selecționată în echipa națională de baschet feminin-cadete a României, cu care a câștigat în 1989 la Timișoara titlul de vicecampioană europeană. Între 1991–1995 a urmat cursurile Facultății de Drept în cadrulUniversității Babeș-Bolyai.
Între 15 septembrie 1995 – 1 mai 1999 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. În 2 octombrie 2006 l-a înlocuit pe Ilie Botoș la conducerea Parchetului de pe lângă ÎCCJ.
Sursa foto: www.gazetadenavodari.ro