MUZEUL ASTRA: A fost inaugurată Casa din Spermezeu – Bistrița-Năsăud

00000000000000000Spermezeu

Casa din Spermezeu-Bistrița Năsăud este o veritabilă casă episcopală, donație a Preasfințitului Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

În circuitul valorilor muzeale și patrimoniale românești și europene se înscrie Gospodăria din Spermezeu, donată Muzeului ASTRA, cu generozitate, de Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Bucuria inaugurării casei a fost împlinită de slujirea Sfintei Liturghii, la Biserica din Bezded, oficiată de Preasfințitul Episcop Macarie (începând cu ora 10.00), împreună cu un sobor de preoți și diaconi, și prin prezența comunității din Spermezeu.

La ora 12.00 a avut loc sfințirea casei și rostirile inaugurale, urmate de reconstituirea obiceiului de seceriș, precum și degustarea unor bucate pregătite cu drag, de socăcițele din Spermezeu.

 Trebuie știut: Casa tradițională din Spermezeu, înveșnicită, de-acum, în Muzeul ASTRA, a aparținut străbunicilor Preasfințitului Episcop Macarie, fiind un monument etnografic reprezentativ pentru arhitectura zonei Văii Țibleșului, ilustrând, prin valențele sale etnologice și de arhitectură vernaculară, în mod definitoriu, cultura şi civilizaţia bistrițeană de la poalele Munților Țibleș.

Casa-monument din Spermezeu, reconstruită în Muzeul ASTRA, amintește de perioada interbelică, atât prin structură și stil constructiv, cât și prin moștenirea patrimonială ce întregește interiorul etnografic al acesteia. Preasfințitul Episcop Macarie a donat Muzeului ASTRA, cu multă dăruire, obiecte de o valoare etnografică remarcabilă, cu bucuria gândului că generaţiile viitoare le vor putea admira și iubi.

Peste decenii, toată această operă de suflet, întâmplată la Muzeul ASTRA, va mărturisi cu drag despre dragostea faţă de tradiţiile locului şi despre credinţa străbună ale unor oameni minunaţi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: