Muzeul ASTRA documentează istoria culturală a minorităților etnice în cadrul parteneriatului cu MiST

Noi argumente ca CNM ASTRA, una din emblemele Sibiului (si ale Romaniei) se consacra drept punte intre valorile autohtone si cele europene.  

În perioada 27 aprilie – 2 mai, s-a desfășurat o nouă etapă a parteneriatului romano-norvegian încheiat între Muzeul ASTRA și MiST (Museums of South Trøndelag, Trondheim), în cadrul proiectului Patrimoniu Deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA.

Asa cum aflam de la conducerea muzeului sibian, in acest scop, reprezentanți ai proiectului din partea celor doi parteneri s-au întâlnit cu scopul de a dezbate teme precum: stadiul implementării proiectului și activităților desfășurate în comun, riscurile și obiectivele principale pentru următoarele luni de implementare. Întâlnirile de management au oferit o bună ocazie pentru a compara strategiile generale ale celor două muzee partenere, în ideea de a identifica cele mai potrivite metode și idei care pot aduce experiențe relevante pentru vizitatorii muzeelor.

Pe de altă parte, echipa română de documentare și-a prezentat rezultatele activității de cercetare pe teren în cadrul seminarului organizat de partener, care a abordat subiectul documentării istoriei culturale a minorităților etnice din România și Norvegia și reprezentării acestora în cadrul muzeelor.

Rezultatele activităților de documentare desfășurate în parteneriat în cadrul acestui proiect vor fi valorificate prin organizarea unei expoziții comune, care va fi vernisată atât în Romania, cât și în Norvegia.

„Patrimoniu Deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA” a fost ales ca proiect predefinit în cadrul programului PA 16/RO 12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, primind o finanțare 100% nerambursabilă în valoare de 3.500.054 euro prin Granturile SEE 2009-2014 (Islanda, Liechtenstein și Norvegia). 

… Pentru ca: “Muzeul e arsenalul cel mai puternic cu care un popor îşi apără originea, identitatea şi tot ce a moştenit de la străbuni”. (Iosif Sterca-Şuluţiu)

 

 

 

sursa foto: CNM ASTRA

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: