MUZEUL ASTRA: Expoziția „Comunități transilvane la Centenar – povestea României întregite!”

images_foto_122018_eeeeee

EVENIMENT: La finalul anului memorial 2018-Centenar, Muzeul ASTRA a ales ca expoziția dedicată programelor Centenar ASTRA să fie organizată într-un spațiu deosebit, simbolic pentru comunitățile și comuniunile etnice ale Transilvaniei: Casa din Șeica Mică.

 

Este un monument funcțional, de secol XVII, un spațiu de interacțiune culturală, ce tezaurizează o istorie impresionantă, aceea a trăirii comune a românilor și sașilor din Sudul Transilvaniei. Aici este locul unde expoziția Comunități transilvane la Centenar – povestea României întregite! oferă vizitatorilor buna ocazie să parcurgă în jur de 50 de fotografii originale vechi de peste 100 de ani, să afle povestea a două costume săsești din patrimoniul Muzeului ASTRA și pe aceea a unor uniforme-replică ale celor purtate de soldații români în Primul Război Mondial.

Demn de luat în seamă, expoziția dedicată programelor Centenar include un suport digital relevant ce cuprinde: fotografii de arhivă, vechi de un secol, ilustrate, cărți poștale, secvențe fotografice cu scenariile de reconstituire istorică din Muzeul ASTRA (derulate pe programele Centenar); fotografii ce includ comunități rurale contemporane, participante la programele Centenar (acestea având legături istorice cu evenimentele Războiului pentru Reîntregire dar și cu participarea la Adunarea Națională de la Alba-Iulia din 1918), secvențe cu ritualuri arhaice, în care personaj central este țăranul chemat la cătănie, ilustrate cu puținele momente de repaus ale combatanților, cărți poștale cu gânduri către cei de acasă, imagini cu satele, oamenii și fronturile de pe teritoriul Transilvaniei și Vechiului Regat.

O LECȚIE DE ISTORIE VIE…

Proiectele Centenar Muzeul ASTRA sunt finanțate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Departamentul de Identitate Națională – România Centenară.

Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Casa de viticultor sas din Șeica Mică, județul Sibiu.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: