Asa cum transmite AGERPRES, Muzeul Bucovinei din Suceava şi Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu vor colabora institutional, în baza unui protocol semnat în cursul acestei zile de conducerile celor două muzee.
Protocolul este sugestiv intitulat ''Axa culturală nord-est Sibiu – Suceava'' şi a fost parafat la Suceava, de directorii generali ai celor două instituţii- Emil Constantin Ursu şi Sabin Adrian Luca.
''Ideea iniţierii acestui protocol de colaborare a pornit tocmai din necesitatea de a răspunde la lipsa de programe închegate în teritoriul mai larg. Am gândit acest program denumit generic Axele culturale Brukenthal, profitând şi de poziţia geografică extrem de avantajoasă a Sibiului. Am căutat doar muzee active, vii, care caută în acest marasm economic să se afirme în continuare'', a precizat, în cadrul festiv, Sabin Luca, citat de sursa amintită.
Potrivit acestuia, necesitatea realizării unui astfel de program are la bază o cauză economică – criza, dar şi fragmentarea modului de finanţare a instituţiilor bugetare. Fireşte, este vorba şi de latura culturală.
''Folosind legile din România şi contractele încheiate conform legii, dorim să ne apropiem finanţatorii şi să îi facem să înţeleagă că noi, de fapt, ducem mai departe un act cultural, linii culturale care se vor putea dezvolta în viitor prin programe care să revitalizeze muzeele din România (…) Visez ca prin aceste axe, colecţiile din muzee să circule între parteneri. Vrem să arătăm că putem colabora, că putem face împreună un soi de reciclări interne, prin intermediul specialiştilor noştri care pot participa la discuţii libere, schimb de idei'', a mai declarat directorul celui mai vechi muzeu din ţară.
Aşa cum subliniază comunicatul AGERPRES; directorul Muzeului Bucovinei, la rândul său, s-a arătat mulţumit de semnarea acestui protocol, recunoscând că o colaborare cu muzeul sibian este foarte importantă pentru muzeul sucevean şi a reamintit expoziţiile Muzeului Brukenthal găzduite la Muzeul de Istorie Suceava care au reuşit să încânte privitorii cu exponate din categoria Tezaur.