Write a comment

Azi a fost prezentat bilanțul activității DNA pe anul 2017. Dincolo de contre, de declarații și interpretări din perspectivă politică, dincolo de discursuri, ceva atrage atenția în mod aparte: concluziile DNA cu privire la ceea ce ar putea fin numit HAOSUL din sistemul sanitar. Declarațiile ci cifrele date în vileag de Laura Codruța Kovesi vorbesc de la sine. Sau... pur și simplu, îngrozesc:

Procurorii DNA au identificat cazuri în care au fost achiziționate produse la prețuri supraevaluate cu procente între 50% și 800%. Poate greși cineva un preț de achiziție cu 800%?

Pentru infrastructură sau construcții statul plătește de cele mai multe ori prețul lucrării dublu. 
În cazul imobilelor retrocedate ilegal, prețul plătit în plus de stat a fost și de 10 ori mai mare decât prețul real. Vorbim aici de oportunitatea unei decizii? 

În Sănătate, statul a plătit pentru echipamentele medicale prețuri mai mari cu 50% sau 60% față de prețul real. 
Există situații în care anumite unități sanitare încheie contracte doar cu unii distribuitori de medicamente. Caracterul specializat al acestor achiziții a îngreunat până acum verificările efectuate în domeniu, dar acest lucru se schimbă.

Acest specific al corupției în Sănătate a făcut ca procentul din contracte cerut ca mită să fie mai mare decât în alte domenii, lucru pe care l-am descoperit pe măsură ce am acordat mai multă atenție acestei zone.
Procentul comisioanelor ilegale identificate de procurorii DNA este cuprins între 10% și 20% din valoarea contractelor în sănătate.

Corupția din Sănătate nu înseamnă doar sumele de bani date de pacienți medicilor. Ci modul în care sunt spoliate resursele Sănătății prin produse, lucrări și servicii supraevaluate și inexistente.
Anul 2016 a adus importante investigații privind achizițiile de medicamente și substanțe medicale, echipamente și aparatură medicală, construcția sau renovarea unor unități medicale, repartizarea bugetelor către spitale sau punerea pe piață a unor medicament”, a declarat șefa DNA.   

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest