Write a comment

VIRGIL POPESCU

Ministerul Economiei a anunțat la finalul acestei săptămânistabilirea unui set de noi facilități pe perioada stării de alertă adoptate de MEEMA pentru beneficiarii programelor naționale gestionate!

Astfel, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a adoptat, prin Ordin al Ministrului publicat, deja, în Monitorul Oficial, măsuri pe perioada stării de alertă, care vin în sprijinul IMM-urilor beneficiare ale programelor naționale destinate înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii derulate de MEEMA.

  “ Aceste seturi succesive de măsuri economice pe care le-a luat Guvernul României au avut ca punct de pornire şi permanent reper situația concretă din piață, pe care ne-au transmis-o firmele cu care am fost într-un dialog continuu. Aceste măsuri constituie un sprijin real pentru agenţii economici în relansarea activităţii şi revenirea lor pe piaţă, în noul context economic post-pandemie”, a declarat Virgil-Daniel Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

În conformitate cu ordinul Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 1802/28.05.2020, pe perioada stării de alertă:

  • În domeniile în care se mențin restricții, clauzele contractelor încheiate cu beneficiarii programelor gestionate de MEEMA se adaptează cu luarea în considerare a condițiilor excepționale generate de starea de alertă;

  • Situațiile generate de deciziile emise de autorități se analizează individual și nu constituie motiv de încetare a contractului/recuperarea finanțării după ieșirea din starea de urgență, dacă beneficiarul respectă obligațiile contractuale începând cu data încetării stării de alertă.

  • Durata de implementare a contractelor încheiate în domeniile de activitate afectate și pe perioada stării de alertă se poate prelungi cu perioada stării de alertă

  • Contractul/acordul de finanțare se poate modifica, în condițiile dispozițiilor cuprinse în acesta și în limitele legii, prin act adițional semnat de ambele părți;

  • Pe perioada stării de alertă administratorul programelor nu întreprinde nici un demers pentru recuperarea ajutorului de minimis acordat beneficiarilor care au fost afectați ca urmare a măsurilor impuse de autorități

  • Aceste dispoziții NU POT conduce la exonerarea de răspundere a beneficiarilor care nu și-au îndeplinit obligațiile până la data decretării stării de urgență.

DE REȚINUT:  Ordinul Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 1802/28.05.2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 476/04.06.2020 dă posibilitatea beneficiarilor afectați de măsurile instituite de autorități pe perioada stării de alertă, să beneficieze de reglementările pe perioada pandemiei SARS-CoV-2, fără a se dispune rezilierea contractului de finanțare și recuperarea ajutorului de minimis acordat, pentru aceste motive.  

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest