Write a comment

BERBEC

Încă de la preluarea mandatului, am avut semnale din partea multor crescători de ovine că în ultimii ani au fost compromise unele programe pentru ameliorarea raselor și că s-au eliberat certificate de origine false.


Mulți crescători de ovine au fost altfel obligați sa cumpere pe sume mari, “berbeci cu certificat de origine”, pentru a beneficia de sprijinul cuplat zootehnic.

Cea mai mare problemă este însă răspândirea scrapiei. Boala este mortală pentru ovine și nu are leac. Acolo unde sunt diagnosticate focare de scrapie se merge până la sacrificarea întregului efectiv de ovine și despăgubirea crescătorilor. Evoluția scrapiei a pus frână exportului de ovine.

Astfel, am decis, ca începand din acest an, eliberarea certificatelor de origine pentru berbeci nu va fi posibilă decât după efectuarea genotipării. Acest demers este menit să garanteze apartenența animalului la un Registru genealogic (are calitate de ameliorator), precum și faptul că este rezistent la scrapie și nu va transmite aceasta boală”.

Comentariul a fost postat de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pe contul său de Facebook.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest