Write a comment

3strejari

A fost… cândva… berea "Trei Stejari"… O emblemă a Sibiului, dar și a vremurilor de odinioară și… nu numai! Din toată istoria impresionantă a fabricii, rămăseseră, până azi, oarece ruine, care acum, și ele se demolează.

 

Oricum ar fi, sibienii o vor ține minte!

Istoria berii se întinde pe mii de ani înscrisă pe tăbliţe de piatră, adunată în vase de lut, amintită în luna de miere a indragostiţilor, în butoaiele celţilor, în fierturile călugărilor germani, în amăreala hameiului.
În jurul anului 1200, în Germania se începe producerea berii pentru comercializare, în 1516 Wilhelm al VI -lea emite celebra Lege a purităţii berii: berea trebuie să conţină trei ingrediente-apă pură, orz şi hamei.
Deja la 1605 se începe îmbutelierea berii.

În mod firesc, coloniştii germani aduc cu ei ştiinţa fierberii berii şi planta esenţială purificării - hameiul! La început, hameiul se cultivă doar la marginea viilor şi era folosit strict în familie. După 1500 sînt consemnate în documente istorice, plantaţii de hamei, ceea ce înseamnă creşterea popularităţii berii şi a producerii ei.

În Sibiu, cronicarul oraşului E. Sigerus, vorbeşte despre fabrici de bere:
"1712.04.02 printr-un decret (Freibrief) împăratul Karl al IV-lea acordă Sibiului privilegiul construirii unei fabrici de bere, va fi prima fabrică de bere din România.
"1717 fabrica de bere orăşenească (Städtische Bräuhaus) este pusă în funcţiune",
"1808 este terminată fabrică orăşenească de bere din faţa Porţii Cisnădiei care a costat 16.500 de Guldeni".
Au existat mai multe fabrici de bere şi berării în oraş: "Brauhaus" / Habermann, "Thomas Binder şi Fiii" sau "Hagerbräu" / Hager, dar cea mai populară, a devenit "Fabrica de Bere Trei Stejari" (Drei Eichen Brauerei)!
Este şi singura pe care o păstrăm în memoria noastră pentru că existenţa ei a continuat şi după naţionalizare şi berea devenită populară, a devenit berea casei, a oraşului!

De urcai drumul uşurel, pe lîngă Spitalul Public, la intersecţia străzii Bâlea (Șoseaua Trei Stejari) cu strada Șerbota, era pe la 1889 o grădină cu de brazi falnici, împrejmuită de boscheţi şi umbrită de trei stejari impunători. Iată cei trei stejari sînt o realiate istorică şi nu numai o metaforă coborîtă pe o etichetă şi un capac de metal!, povestește Adriana Moscicki (Călătorie în timp Zeitreise Időutazás // Sibiu Hermannstadt Nagyszeben).

*SC Bere Trei Stejari SA avea în anul 2004 în jur de 160 de angajați și un rulaj de peste 20 de milioane de lei. În 2010, cifra angajaților deja scăzuse la numai 40, iar cifra de afaceri la doar 4,3 milioane de lei. (www.avocatura.com)

 foto: Louis Guermond

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest