Write a comment

AUTOSTRADADADA

Autostrada Sibiu-Pitești, un pas mai aproape de… realitate! Comisia Europeană a aprobat aproape 900 de milioane de euro pentru România Autostrada Pitești-Sibiu, unul dintre proiectele despre care s-a vorbit mult în ultimii ani, are șanse mari să devină realitate. Banii necesari construcției vor veni din fonduri europene, potrivit https://www.economica.net/ .Comisia Europeană a anunţat joi că a aprobat o investiţie în valoare de 875,5 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru construirea primei faze a autostrăzii Sibiu-Piteşti, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Știut că muuuult-așteptata Autostradă Sibiu - Pitești urmează să fie construită în trei etape, potrivit strategiei de implementare, stabilită de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Prima etapă, ce conține secțiunile 1,4 și 5, ar trebui să se încheie în decembrie 2023. Pentru secțiunea 1 Sibiu - Boița, lucrările de construcție au început deja, fiind executate de către austriecii de la Porr.

Pentru secțiunea 5 Curtea  de Argeș - Pitești, Compania de Drumuri a semnat contract cu constructorul italian Astaldi. Pentru secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș, încă nu a fost desemnat un câștigător.

Anunțul oficial din partea Ministerului Fondurilor Europene în legătură cu acest subiect:

„875,5 milioane euro este suma aprobată de Comisia Europeană pentru construirea primei etape a autostrăzii Sibiu-Pitești. Lucrarea, care devine astfel prima autostradă ce traversează Munții Carpați, va asigura legătura neîntreruptă între România și Europa de Vest, de la Constanța la granița cu Ungaria, pe coridorul Rin-Dunăre al Rețelei transeuropene de transport.

 

„Banii europeni bine investiți, nu doar cheltuiți, reprezintă acum principala resursă de dezvoltare ireversibilă pe care România o are la dispoziție. Iar aprobarea proiectului pentru finanțarea autostrăzii Sibiu-Pitești reprezintă un important pas pentru economia României. Acest proiect complex leagă nu doar estul de vestul țării, ci și România de întreaga Europă. Doresc să subliniez implicarea doamnei Comisar european Adina Vălean și a domnului ministru Lucian Bode, care au avut o contribuție decisivă pentru obținerea acestui succes de care vor beneficia toți românii”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș în urma anunțului făcut de Comisia Europeană. De asemenea, comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, consideră că „proiectul va rezolva un blocaj major al rețelei de transport din România și va contribui la creșterea siguranței rutiere și la reducerea duratelor de călătorie”.

Alte 578,4 milioane euro au fost aprobate de Comisia Europeană pentru achiziționarea de echipamente noi terestre, aeriene și maritime, precum și pentru instruirea personalului care să permită îmbunătățirea capacității de răspuns la dezastre pe componentele terestru, aerian și maritim. Inițiativa urmărește nu numai protejarea și salvarea de vieți în situații de urgență, ci și minimizarea daunelor materiale și a riscului de perturbare a activităților economice. Totodată, ajută România să respecte obligațiile internaționale și strategia națională privind schimbările climatice”.

 

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest