CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Restantele la credite cresc periculos, stabilind record dupa record, potrivit datelor furnizate de BNR. Potrivit datelor BNR, la sfârştul lunii august restanţele au urcat la 33,35 miliarde lei (7,5 miliarde euro), iar ponderea acestora a ajuns la 14,9%, cel mai ridicat nivel din toate timpurile.

Restantele companiilor reprezinta doua treimi din suma creditelor restante, in timp ce creditele populatiei ating cam o treime, respectiv circa 11 miliarde de lei.

Pe de altă parte, deși au o pondere mai mică în totalul creditelor acordate, restanțele la valută sunt mult mai mari în valoare absolută decât cele la lei, cântărind 60,66% din total, respectiv 20,23 miliarde lei, în timp ce restanțele la creditele în lei sunt de 13,12 miliarde lei. Pe segmentul creditării în valută, restanțele au o pondere de 14,47%, în timp ce ce pe partea împrumuturilor în lei restanțele se situează la 15,58% din creditele acordate, infomeaya Capital.

Judetul Sibiu este pe primul loc in ceea ce priveste restantele la creditele in lei, cu un total restante de 516 milioane lei, la un total credite in lei de 1.856 milioane lei, adica o pondere a restantelor de 27,77%.

„Restanţele nu au cum să se oprească din creştere şi nici neperformantele. Trebuie să ai creştere economică mai solidă sau băncile să apeleze la restructurări. Până nu se va întâmpla una din astea două sau amândouă, restanţele nu vor scădea şi e greu de spus unde se vor opri. Ar mai fi varianta creşterii creditării, dar nu văd această posibilitate. Neperformantele au trecut de punctul critic (după calculele mele) de 20%, de la care încep să afecteze creşterea economică, şi estimez că vor ajunge la 35%“, spune analistul financiar Florin Cîţu, citat de Capital.

Privind defalcat, cele mai mari restanțe, ca pondere la creditele în lei, se înregistrează în Sălaj și Sibiu, cu 29,5%, respectiv 27,8%. Ponderi ridicate ale restanțelor la lei sunt și în Mehedinți (25,5%), Suceava (24,5%), Bistrița-Năsăud și Vâlcea (24,2% ambele). Cel mai bine își plătesc creditele în lei cei din Gorj și Vaslui, unde restanțele au o pondere de doar 5,9%, respectiv 9,7%.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest