CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Prezidat de secretarul de stat Sevil Shhaideh, Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional 2007-2013 (CMPOR) s-a reunit la Sibiu, în perioada 7 – 8 noiembrie 2013,  pentru a analiza stadiul programului şi a adopta măsurile necesare pentru accelerarea implementării.

Analiza stadiului actual a evidenţiat faptul că POR îşi menţine statutul de cel mai performant program operaţional din România, cu cea mai bună rată de utilizare a fondurilor şi de respectare a indicatorilor. Până acum, gradul de absorbţie a Programului Operaţional Regional este de peste 44%, aspect subliniat şi de ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici, prezent la reuniune.

Performanţa de până acum în implementarea programului a determinat realocarea a 350 milioane de euro din fondurile europene disponibile de la Programele Operaţionale Sectoriale Transport şi Mediu. Astfel, secretarul de stat Sevil Shhaideh a subliniat faptul că ”este o premieră pentru România. De câteva luni bune, cu sprijinul Comisiei Europene, s-au depus eforturi intense de aprobare a acestei decizii.

Fondurile suplimentar alocate vor fi utilizate pentru finanţarea proiectelor privind îmbunătăţirea infrastructurii de educaţie (230 milioane euro) şi sănătate (33 milioane euro), precum şi pentru reabilitarea drumurilor judeţene (87 milioane euro). Se aşteaptă aprobarea Comisiei Europene până la sfârşitul acestui an.

Alte propuneri importante, abordate în cursul reuniunii, au vizat extinderea datei limită de implementare a proiectelor finanţate prin POR până la 31 decembrie 2015, modificarea criteriilor de eligibilitate pentru proiectele privind eficienţa energetică, precum şi realocarea de fonduri în vederea pregătirii unui portofoliu de proiecte pentru următoarea perioadă de programare. 

* * *

Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional (CMPOR) este structura naţională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional şi strategic în procesul de implementare a Programului Operaţional Regional 2007-2013. CMPOR are rolul de a asigura eficacitatea şi calitatea implementării programului.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest