CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Banca Comercială Carpatica (BCC) mizează în acest an pe un profit net de 37,7 milioane lei, uşor sub câştigul consemnat anul trecut de 38,4 milioane lei, în condiţiile scăderii veniturilor cu 5%, la 207,1 milioane lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat, luni, de AGA, anunţă Mediafax.

Banca a consemnat anul trecut venituri totale de 218,1 milioane lei.

Cea mai mare parte a profitului, respectiv 24,2 milioane lei a urma să fie obţinut din activităţile de trezorerie, iar încă 6,3 milioane lei de pe linia de business "Comercial".

Cheltuielile ar urma să crească în acest an cu 2%, la 153,6 milioane lei, de la nivelul înregistrat anul trecut, de 150 milioane lei.

"Comparativ cu soldul de la 31.12.2013, se previzionează următoarele: creditele (principal) vor creşte cu circa 23%, sursele atrase de la clientela nebancară vor creşte cu 7%, plasamentele în titluri se vor menţine la acelaşi nivel înregistrat (ca medie) în 2013, datoriile privind instituţiile de credit se vor reduce cu 40%", se arată într-un material prezentat pentru AGA, în care nu sunt prezentate, însă, şi nivelurile la care indicatorii ar urma să ajungă.

Conducerea băncii estimează o creştere cu 29% a venitului net din dobânzi, la 89,6 milioane lei, în timp ce venitul net din comisioane şi tranzacţionare va coborî cu 32%, la 100,4 milioane lei.

"Veniturile din comisioane vor creşte cu 16%, veniturile nete din derecunoaşterea creditelor vor creşte cu 65%, cheltuielile cu angajaţii vor scădea cu 3,5%, cheltuielile cu amortizarea vor creşte cu 7%, cheltuielile operaţionale vor creşte cu circa 9%", se mai arată în materialul respectiv.

Pentru acest an, conducerea băncii a programat investiţii de 11,4 milioane lei, din care cea mai mare parte vor fi direcţionate către proiecte şi soluţii IT (4,9 milioane lei) şi amenajări şi reamenajări spaţii bancare (3,4 milioane lei).

În data de 10 aprilie, acţionarii Băncii Comerciale Carpatica cu drept de vot au aprobat propunerea managerilor de a analiza oportunitatea unei fuziuni a instuţiei de credit şi au respins solicitarea înaintată de Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase privind înlocuirea conducerii executive.

BNR a suspendat, la jumătatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul acţionar al băncii, Ilie Carabulea, aflat în arest, dar şi pentru Corneliu Tănase, care acţionează concertat cu Carabulea.

Ulterior, BNR a extins cu încă patru persoane grupul de acţionari care acţionează concertat la Banca Carpatica, incluzând şi noii acţionari care au preluat titluri de la Corneliu Tănase, întrucât Ilie Carabulea a finanţat o parte din achiziţii.

Ilie Carabulea controlează 41,2898% din capitalul social al băncii, iar Corneliu Tănase deţinea anterior unor tranzacţii 11,2179% din titluri.

Cei doi au dorit înlocuirea conducerii executive prin modificarea statului şi componenţei Consiliului de Supraveghere şi Directoratul.

Acţiunile Carpatica au fost suspendate luni de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA. Raportat la ultimul preţ de vineri al acţiunilor băncii, de 0,0638 lei, capitalizarea bursieră a instituţiei de credit este de 200,7 milioane lei (45 milioane euro).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest