Write a comment

Un polițist sibian a refuzat suma de 700 de lei pe care un bărbat în vârstă de 30 de ani, din județul Bistrița – Năsăud, i-a oferit-o cu titlu de mită pentru a nu lua măsurile legale într-un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

În fapt, la data de 11 mai a.c., în jurul orei 01.00, bărbatul a condus un autoturism pe DJ 141A, iar la intrarea în localitatea Șeica Mare a pierdut controlul direcției și s-a oprit în… șanțul din dreapta drumului. Din fericire, evenimentul s-a soldat doar cu pagube materiale.

În urma testării alcoolscopice a șoferului, polițiștii au determinat și cauza principală a producerii evenimentului, conducerea sub influența alcoolului, bărbatul având o concentrație de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În condițiile date, s-a întocmit un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 336 aliniatul 1 din Codul Penal, bărbatul oferindu-i polițistului suma de 700 de lei pentru a renunța la cercetări.

Numai că… lucrurile au luat exact întorsătura la care șoferul nu se aștepta! Polițistul, agent în cadrul Secției 5 Poliție Rurală Axente Sever, a refuzat primirea banilor și, mai mult, a sesizat Serviciul Județean Anticorupție Sibiu în vederea aplicării măsurilor legale.

În acest caz, Prim-procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

«La data de 13.05.2019, organele de urmărire penală au fost sesizate prin denunţ de către un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu - Secţia 5 – Poliţie Rurală Axente Sever cu privire la comiterea infracţiunii de dare de mită, prev. şi ped. de art. 290 alin. 1 Cod pen. rap. la art. 6 alin. 1 din Leg. nr. 78/2000.

Din cercetările efectuate s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În fapt s-a reţinut că, după ce anterior au fost demarate cercetări pentru comiterea unei infracţiuni rutiere, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din oraşul Sângeorz-Băi, jud. Bistriţa Năsăud, i-a remis agentului constatator al infracţiunii rutiere suma de 700 lei cu titlu de mită, pentru ca poliţistul, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu, să îl ajute în scopul înlăturării răspunderii penale ce urma a-i fi antrenată în dosarul penal întocmit cu privire la comiterea unei infracţiuni rutiere şi urgentării soluţionării dosarului, sumă ce a fost ulterior predată organelor de urmărire penală de către poliţistul denunţător.

Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, din data de 13.05.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, prev. şi ped. de art. 290 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000 iar prin ordonanţa din data de 14.05.2019 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prev. şi ped. de art.290 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

Prin ordonanţa din data de 14.05.2019, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea suspectului, pe o durată de 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prev. şi ped. de art.290 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000,

La data de 15.05.2019 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de suspect, urmând a se dispune o măsură preventivă în cauză.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Brigăzii Operaţiuni Speciale Alba Iulia şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu.»

Precizare: Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.        

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest