CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 AT1

 

„Cum vă explicați faptul că în alte spitale procentul de mortalitate în ATI COVID este cu 10 procente mai mic decât în Spitalul Clinic Județean Sibiu. De exemplu, 66% la Spitalul Clinic Județean Timișoara, 61% la Institutul ”Marius Nasta” Din București.  În Sibiu: 75,76% în ultimele șase luni, 71,51% de la începutul pandemiei”.- e doar unul dintre paragrafele unui articol publicat recent de colegii de la Turnul Sfatului, urmare a unei sesizări (autodenunț) al unui angajat al spitalului care vorbește în clar (dar … anonim) despre morți cumva… declanșate, „ciudate” în cadrul secției ATI.

Salvatorul nu poate fi criminal, el trebuie să salveze vieți” - „strigă” repetat, în sesizarea făcută, angajatul de la SCJU, detaliind cazuri și situații care aproape nu pot fi citite și nici măcar imaginate.

 

*** Drept urmare, organele de cercetare penală s-au autosesizat:

Prim procuror Veştemean Ion, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 08.03.2021, urmare a articolului aparut in publicatia Turnul Sfatului intitulat „Si eu am omorat oameni!”. Dezvaluiri socante din sectia ATI COVID a Spitalului Judetean Sibiu, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod Penal”.

 

Precizări SCJU Sibiu cu privire la activitatea secției ATI – Covid a SCJU Sibiu

„În urma publicării în publicația online „Turnul Sfatului” a articolului “Dezvăluiri șocante din secția ATI COVID a Spitalului Județean”, SCJU Sibiu face următoarele precizări, din dorința de a transmite către opinia publică informații corecte și complete.

Încă de la începutul pandemiei, Secția Clinică ATI s-a aflat în „linia I” a luptei împotriva Covid-19. Acum, la un an, observăm cu regret că drumul de la „eroism” la “incompetență” se parcurge, din păcate cu viteza redactării unui titlu de impact în presă. Respectăm și vom respecta mereu libertatea presei, dreptul la informare al cetățenilor și am furnizat mereu, în termenele legale, toate informațiile care fac obiectul interesului public. În același timp, credem însă într-o informare corectă, profesională si echidistantă. Tocmai de aceea vă transmitem următoarele precizări:

 

  • activitatea zonei roșii ATI este organizată după proceduri stricte cu privire la alocarea de personal și conduita terapeutică, care este stabilită de către medici;
  • acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți au fost cauzate de deficiențe terapeutice trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime;
  • conducerea SCJU Sibiu s-a autosesizat și va demara o anchetă cu privire la activitatea secției ATI-Covid, pentru a identifica și remedia eventualele probleme;
  • de la începutul pandemiei, până în prezent (08.03.2021) în cadrul secției ATI Covid au fost internați 570 de pacienți dintre care 152 au fost transferați înapoi pe secția de proveniență cu o evoluție favorabilă a stării de sănătate (secția ATI nu face o externări), 397 au decedat iar 21 sunt internați în prezent. Subliniem că în secția ATI ajung pacienții în stare foarte gravă, care necesită suport respirator;
  • procedurile și protocoalele privind gestionarea pandemiei sunt într-o continuă dinamică și sunt adaptate permanent pentru a corespunde cât mai bine specificului dintr-un moment sau altul și a asigura cele mai bune condiții de internare și tratament pentru pacienți.

 

Pandemia de COVID-19 a fost, la momentul debutului său, o ecuație cu multe necunoscute. Personalul medical și autoritățile s-au confruntat cu un virus nou și agresiv care, a modificat, fără îndoială, în mod hotărâtor, activitatea întregului spital, implicit a secției ATI. Personalul din cadrul secției ATI duce permanent o luptă contra-cronometru în cursa de salvare a cât mai multe vieți omenești. Din păcate, acest lucru nu a fost mereu posibil. Mulți pacienți, cu forme foarte grave, ajunși în ATI, nu au putut fi salvați, deși medicii au făcut tot ceea ce este omenește posibil.

Îi asigurăm pe cetățenii județului că personalul medical din toate secțiile implicate în gestionarea pandemiei precum și personalul întregului spital își respectă meseria și este dedicat tratării cu profesionalism a tuturor pacienților. Subliniem că generalizarea acuzațiilor formulate aduce atingere prestigiului personal si profesional al celor implicați în activitatea zilnică din cadrul secție ATI –Covid unde se duce o luptă permanentă pentru viață. Ne dorim ca, în urma cercetărilor care vor fi realizate la nivelul spitalului și organelor abilitate, opinia publică să cunoască adevărul.

*Comunicarea este semnată de Jur. Florin Neag- managerul SCJU Sibiu.

 

***„1. Contenția mecanică (legarea de pat) a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creșterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacții adverse amenințătoare de viață. Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilației mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu. Fotografiile publicate în presă evidențiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situații chiar dacă acesta nu a fost contenționat mecanic. Contenția se realizează cu centuri de contemție, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură.

2. Secției ATI Covid îi sunt alocați un medic specialist sau primar ATI, un medic rezident an mare (an IV-V) și doi medici rezidenți an mic (an I-III) pe perioada turei de dimineață. Pe perioada gărzii pacienții sunt supravegheați de către medicul de gardă specialist sau primar, un medic rezident an mare și doi medici rezidenți an mic.

3. Medicii alocați zonei roșii intră în aceasta de două ori în decursul turei de dimineață (de 7 ore) cu o pauză de odihnă între cele două intervenții. În timpul acestor intervenții sunt consultați pacienții, se stabilește conduita terapeutică și se realizează tehnicile medicale care trebuiesc realizate de către un medic. Pe perioada gărzii medicii intră în zona roșie la fiecare internare care se face și de câte ori este nevoie dacă starea pacienților o necesită.

4. Permanent în zona roșie se găsesc asistente și infirmiere acestea putând solicita un medic în orice moment. Comunicarea între zona roșie și zona verde se face prin intermediul telefonului mobil al secției cu care se pot transmite și fotografii ale constantelor măsurate de monitoare, aparate de ventilație mecanică, rezultate de laborator și investigații imagistice.

5. Acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți s-au datorat deficiențelor terapeutice, trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime.

6. Sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați pentru ca aceștia să nu-și inducă leziuni proprii. De asemenea sedarea are rol anxiolitic la această grupă de pacienți supuși unui stres psihic foarte mare. Sedarea se face cu doze cât mai mici, titrate, specifice fiecărui pacient, de medicație sedativă astfel ca acestea să nu inducă reacții adverse severe. La pacienții cu intubație orotraheală (IOT) sunt necesare nivele de sedare mult mai profunde pentru ca aceștia să poată tolera tehnicile de ventilație mecanică.

7. Toți pacienții din zona roșie, care nu sunt intubați și ventilați mecanic dețin telefon mobil propriu cu care pot comunica cu aparținătorii, cu toate că aceste telefoane, prin câmpul electromagnetic, pot interacționa cu aparatura medicală și sunt interzise. S-a decis această măsură din empatie pentru pacienți și familia acestora. Pacienții intubați și ventilați mecanic sunt în imposibilitatea de a vorbi, posesia unui telefon mobil fiind inutilă. Pentru toți aparținătorii pacienților sunt oferite informații pe linia de telefonie fixă între orele 13-14 și 19-20 fie de către medicii alocați zonei roșii Covid, fie de către medicii de gardă.”, a transmis, la rândul său, Conf. Dr. Sava Mihai, Medic Șef Secție ATI.

 Firește, așteptăm rezultatele anchetei și, desigur ne dorim ca totul să fie pus la punct astfel încât oamenii să recapete încrederea în medici, în personalul medical. În numele binelui, în numele vieții, în numele respectului OMULUI față de OM.

 

 

 sursa foto: ziare.com

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest