Write a comment

BICI MEDIAS

Păzea! Trec cicliștii de „mare calibru”. Instantaneu DE COLECȚIE surprins inspirat în jurul lui 1900, pe actuala stradă Nicolae Iorga din Mediaș.

Eleganți, îmbrăcați în albul speranței, vioi și... dornici de victorie... Bicicliștii unui alt secol, în întrecere pe străzile unui oraș unde, până azi, localnicii și-au păstrat pasiunea pentru sport!

 

Spicuri din istoria ciclismului la noi...

*De abia in 1883 se infiinteaza "National Cyclist Union”, mai tarziu cu 2 ani decat prima federatie nationala a Frantei (1881). Urmeaza Danemarca ,Austria, Belgia, Elvetia, Olanda, Italia (”L’Unione Velocipedista Italiana”), Germania (”Deutsche Radfahrer Bund”), Spania ("La Societa das Velocipedista”) si SUA (”League of American Wheelman”).

    O data cu cresterea numarului curselor la care participau ciclistii din aceste tari, in care functionau aceste “jocuri” nationale de organizare si conducere a acestui sport in plina dezvoltare, s-a resimtit nevoia aparitiei unui organ international de coordonare. Cel care a avut aceasta initiativa a fost avocatul Gustavo Brignone, secretarul de la ”L’Unione Velocipedista Italiana”. Sugestia sa, formulata in 1890, care a fost preluata de Germania in 1891 si de Elvetia in anul urmator, nu a reusit sa creeze acest for de conducere a ciclismului mondial. O va face insa Anglia, care in 1892 va organiza un congres la care au participat reprezentantii tarilor cu federatii nationale de ciclism si care au hotarat fondarea federatiei internationale ”International Cyclist Association”, devenita la inceputul secolului (1900) ”Unione Ciclistica Internationale”. Ecourile acestui sport atragator ajung si in Romania in aceeasi perioada.

Potrivit despresport.weebly.com, cronicarii vremii noteaza ca ciclismul apare in tara noastra in 1869, cand societatea ”Tirul” din Bucuresti pune la dispozitia membrilor ei ”velocipede pentru a se exersa in mersul, in echilibrul pe un aparat cu 2 roti’*. Dupa cativa ani se desfasoara mai multe actiuni pe velocipede si bicicluri, de altfel putin cunoscute, cu caracter de demonstratie sau exhibitii de circ parizian (Jean Gauthier in turneu la Bucuresti si Pitesti, in 1874). In 1882, biciclul este folosit ca mijloc de locomotie la Bacau de catre un excentric salariat al fabricii de hartie ”Letea”. In Bucuresti, de exemplu, primele biciclete apar in 1886, pentru ca in 1891 sa se consemneze debutul ciclismului ca sport.

 

Sursa foto: Mediaș-Mediasch History News

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest