CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

capture 20210420 203553

O echipă cu... tradiție își face loc… cu hotărâre, în prim-planul fotbalului românesc! Și vestea nu poate decât să bucure… mai cu seamă pe microbiștii sibieni!

 

Inter Sibiu, club readus la viață de Teodor Birț, fostul președinte de la Hermannstadt, a obținut prima victorie în acest weekend. Totul, atenție, după o pauză de 21 de ani, în Liga 4 din județul Sibiu. Așadar, bucuria acestei performanțe e cu atât mai mare!!!

„După o pauză de 21 de ani, FC Inter Sibiu revine în fotbalul românesc. Inimile noastre vor bate din nou pentru interiști la fel cum, în anii ’90, din mii de piepturi răsuna sincron pe stadionul din Sub Arini «In-ter! In-ter!»”, precizează reprezentații clubului ăntr-un comunicat oficial.

De unde vine denumirea echipei Inter? „IN”, de la fosta fabrică Independența, care a înființat echipa în 1982, și „TER”, de la… legendarul cartierul Terezian, unde a fost fondat clubul (cartierul fiind situat aproape de ieșirea către Mediaș).

În 2021, numele cu cele mai mari performanțe în fotbalul sibian a revenit la viață și a obținut prima victorie de la reînființare în acest weekend, 3-1 cu ACS Alma Sibiu, în prima rundă a sezonului din Liga a 4-a.

Înființată în 1982, FC Inter Sibiu a ajuns în Divizia B în 1986, iar doi ani mai târziu a promovat în Divizia A. Echipa a evoluat opt sezoane pe prima scenă a fotbalului românesc. În sezonul 1990/91, Inter a obținut cea mai mare performanță din istoria Sibiului. Au terminat pe locul 4 în prima ligă, au jucat în semifinalele Cupei României și au câștigat un trofeu european: Cupa Balcanică.

Cupa Balcanică era o competiție rezervată echipelor din regiune care nu prindeau competițiile europene, iar Inter Sibiu a fost printre cele 6 echipe care au participat în stagiunea din 1990/91. Trupa din Parcul de sub Arini a jucat direct în semifinale și a eliminat OFI Creta. Sibienii au pierdut duelul din Heraklion, scor 1-2, dar s-au impus pe „Municipal” cu 1-0.

În finală, disputată în dublă manșă, Inter a înfruntat Buducnost Podgorica, fostul Titograd. În Iugoslavia, turul s-a încheiat cu o „remiză albă”. Însă, în retur, Inter s-a impus la limită, prin golul marcat de Lucian Cotora în prelungiri (minutul 105), în fața a peste 17.000 de microbiști sibieni care au fost prezenți pentru triumful de pe Stadionul Municipal.(sursa: gsp.ro)

 

Inter Sibiu, sub „umbra” lui Nicu Ceaușescu în perioada comunismului: „Ne-a ajutat cu transferuri”

Nicu Ceaușescu a fost singurul copil al fostului președinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu, care a făcut politică. „Prințișorul” se afla în funcția de prim-secretar al PCR la Sibiu și s-a implicat activ în fotbalul românesc, la echipa locală. Într-un interviu acordat în 2014, Viorel Hizo, unul dintre cei mai experimentați tehnicieni din România, a povestit amănunte interesante care l-au avut în prim plan pe Nicu Ceaușescu.

„În 1984 am fost adus la Inter Sibiu, unde am rămas până în 1991. Am fost secundul lui Bondrea, al lui nea Titi Ardeleanu, dar şi principal în două perioade. Nicu Ceaușescu a venit când noi deja eram aproape promovați în A, aveam câteva puncte avans față de Petroșani, deci nu ne-a ajutat el.

Nicu Ceaușescu ne-a ajutat cu transferuri. Să luăm fotbalişti buni, fără să plătim. Când a venit la echipă a spus: «Să nu vă imaginaţi că o să vă câştig eu meciurile. Vă pot ajuta însă să faceţi o echipă, să nu ne facem de râs în Divizia A. Şi mai vreau ceva. M-aţi face cel mai fericit dacă aţi bate pe Steaua şi Dinamo, dar şi pe FC Olt», ne-a transmis el. Ne-a adus fotbaliști buni. I-a adus pe Jurcă şi Radu II de la FC Argeş, Mihai Zamfir şi Laurenţiu de la FC Olt, Mitică Bolborea şi Cezar Zamfir de la Naţional. Şi am început să batem pe Dinamo, pe FC Olt. Ţin minte că la FC Olt era Cornel Dinu antrenor şi Tică Dănilescu preşedinte. 5-0 le-am dat.

Era turbat când jucam contra Stelei sau a lui Dinamo. Uite, după meciul ăla cu FC Olt, când le-am dat 5-0, era foarte fericit. Să ştii că nu intra în vestiar, nu vorbea cu jucătorii, decât cu noi care ne ocupam de echipă. Era mai rezervat aşa. Imediat după Revoluție, în 1990, la prima lor deplasare, i-am bătut pe Dinamo. La Sibiu, 1-0, gol Majearu. Echipă fantastică avea Dinamo! Mircea Lucescu era pe bancă. Nimeni nu se aştepta să-i batem”, a spus „dulăul” pentru Prosport.

*Trebuie știut că unul dintre cei mai cunoscuți jucători care au evoluat pentru Inter Sibiu a fost Dorinel Munteanu. Membru în „Generația de Aur”, Munteanu a jucat în tricoul „bleu-albastru” în perioada 1989-1991 și a făcut parte din echipa care a cucerit Cupa Balcanilor în 1991. 

Dar revenind la actualitate… haideți, dragi sibieni, să ne bucurăm, să aplaudăm și… să încurajăm INTER-UL!!! MERITĂ!!!

SIBIUL IUBEȘTE SPORTUL, IUBEȘTE… FOTBALUL!

 

 sursa foto: gsp.ro

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest