CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Numarul diabeticilor este in continua crestere la nivel national, dar si local. In Sibiu, in ultimele trei decenii, numarul celor care sufera de diabet zaharat a crescut de zece ori. Singura solutie pentru combaterea acestui fenomen, potrivit specialistilor romani, ramane constientizare roamnilor in a avea un regim alimentar sanatos, dar si mai multe de ore de sport pentru copii.

Reuniti la Sibiu, in cadrul celui de-al 39-lea Congres National al Societatii de Diabet din Romania, specialistii romani trag un semnal de alarma privind numarul romanilor care au diabet. Numai in Sibiu, numarul acestora s-a inzecit in ultimele decenii, ajungand pe locul 11 in topul judetelor cu cei mai multi bolnavi de diabet.

"In momnetul de fata exista o adevarata epidemie de diabet zaharat. Din pacate nici judetul Sibiu nu sta mai prejos in ceea ce priveste numarul cazurilor cu diabet zaharat. Se afla dupa primele 10 judete din tara la o populatie de 421 de mii de locuitori. Daca in anul 1975 la nivelul judetului Sibiu numarul total de cazuri era 1575, cu 357 de cazuri noi pe an, la sfarsitul anului 2012 numarul total de pacienti diabetici inregistrati  era de 19.269, cu 16.145 de cazuri de diabet tratate in afara insulinei si 3140 de cazuri tratati cu insulina. In 2012 au fost diagnosticate 1413 de cazuri noi", a Carmen Natea, medic Specilaist in cadrul Compartimentului de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu.

Nici la nivelul Romaniei, numarul celor care sufera de diabet nu este mai mic. Potrivit Societatii Romane de Diabet, aproximativ 1.5 milioane de romani sufera de diabet.

"Cu cat varsta este mai mare, cu atat prevalenta diabetului zaharat este mai mare. In privinta trigliceridelor, numai 27% au valori normale, 75 la suta din populatie are un tip sau altul de dislipidemie, ceea ce inseamna un risc foarte mare cardio-vascular al unei populatii. Si diabetul si supraponderalitatea si dislipidemia sunt factori de risc independenti pentru bolile cardiovasculare. In ceea ce priveste obezitatea avem 33 % din subiectii analizati, in zona de Sud-Vest si supraponderali 40%. Deci, numai un sfert din populatia adulta are la ora actuala  greutatea normala", a declarat Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet.

Una dintre masurile care ar trebui luate preventiv, potrivit specialistilor romani, este adoptarea unui regim alimentar sanatos si a cresterii numarului de ore de sport la scoala.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest